Gospodar Jevrem visok 4 metra: Postavljen spomenik jednom od najznamenitiji građana Šapca (FOTO)

NovostiOnline/A.D.

10. 06. 2020. u 14:35

Господар Јеврем висок 4 метра: Постављен споменик једном од најзнаменитији грађана Шапца (ФОТО)

Foto A.D.

Skulptura visine 4 metra delo je vajara Vladimira Tovića iz susednog grada Sremske Mitrovice, koji radi kao profesor u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu
ŠABAC – Na trgu kod Doma vojske u Šapcu danas se postavlja spomenik Jevremu Obrenoviću(1790-1856), obor-knezu šabačke nahije, koji je bio jedan od najznamenitijih Šapčana. Gospodar Jevrem je za vreme 15-godišnje vladavine postavio temelje modernog Šapca, a po njemu od 2000. godine nosi ime glavna ulica (prethodno Maršala Tita).

Skulptura visine 4 metra delo je vajara Vladimira Tovića iz susednog grada Sremske Mitrovice, koji radi kao profesor u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu. Inače, nagrađena je kao idejno rešenje na konkursu koji je raspisala Gradska uprava, a prikazuje Jevrema u narodnoj nošnji u autoritarnom stavu, sa knjigom u levoj ruci.

Kako su saopštile lokalne vlasti, investicija je vredna 50.000 evra, a realizacija je trajala 15 meseci. Ideja o postavljanju spomenika gospodar Jevremu je stara više godina i već ranije je predstavljena Šapčanima, ali objašnjenja o tome zašto se kasnilo sa spomen-obeležjem nikada nije bilo.

Zbog radova na postavljanju spomenika, celo pre podne je obustavljen saobraćaj u delu centra Šapca oko Doma vojske pa sve do kružnog toka kod katoličke crkve. Građani koji su se okupili da gledaju radove su upozoreni i da 24 sata ne prilaze skulpturi koja je teška čitavu tonu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Komsija

10.06.2020. 17:19

Kako Jevremov spomenik u Sapcu kosta 50.000e, a ona strelica koja ce predstavljati Djindjicev spomenik ce da kosta 5 miliona evra, ili vise?