Vučević: Novi Sad će dobiti gradsku bolnicu

NovostiOnline/Lj.P.

subota, 06. 06. 2020. u 18:15

Вучевић: Нови Сад ће добити градску болницу

Foto Pres služba Grada

Posle skoro pola veka novosadsko naselje Adice dobija novi objekat Doma zdravlja
AMBULANTA u novom objektu, površine 1.035 kvadratnih metara , koja se gradi u novosadskom naselju Adice zbog porasta broja stanovnika u tom naselju, pružaće usluge opšte medicine, pedijatrije, ginekologije, stomatologije, patronaže i laboratorijske dijagnostike. Radove na izgradnji objekta obišli su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković i direktor Doma zdravlja „Novi Sad“ dr Veselin Bojat.

-Građani Adica imaće ambulantu, gradićemo ovde i novi vrtić, a potom i školu, jer više od 13.000 ljudi gravitira ovoj teritoriji. To je ozbiljan porast broja stanovnika i

moramo mnogo više ulagati – istakao je novosadski gradonačelnik Miloš Vučević. - U poslednjih osam godina, zajedno sa pokrajinom i republikom, u primarnu zdravstvenu zaštitu u Novom Sadu investirali smo milijardu i 600 miliona dinara. Sa

Republičkom vladom gradimo Edukativno-reproduktivni centar u Almaškoj ulici vredan 60 miliona dinara, a sa Kancelarijom za javna ulaganja realizujemo rekonstrukciju najvećeg objekta DZ na Limanu.

On je najavio da će Novi Sad konačno dobiti gradsku bolnicu.

-Nastavljamo zajedničke akcije koje daju odlične rezultate. Domovi zdravlja od nove godine su u ingerenciji Pokrajine što se

tiče pravnih normi, a sve ostalo je isto, te ujedinjeni i dalje delujemo. Pokrajinska vlada već je donela predlog promene plana mreže zdravstvenih ustanova, i uputili smo taj predlog Ministarstvu zdravlja, pa će Novi Sad, posle desetina godina, dobiti gradsku bolnicu – rekao je prof. dr Zoran Gojković i dodao da je pri kraju rekonstrukcija tri klinike Kliničkog centra Vojvodine, i da se završava i potpuno nova zgrada ginekologije.

Kako je rečeno prilikom obilaska, pre tri godine Dom zdravlja „Novi Sad“ sproveo je detaljnu i sveobuhvatnu analizu

postojećih objekata, njihovog stanja, iskoristljivosti prostora kao i potreba građana Novog Sada za pružanjem sveobuhvatne i kontinuirane primarne zdravstvene zaštite. Pokazalo se da je broj stanovnika u Novom Sadu u intenzivnom porastu tako da danas, u odnosu na popis iz 2002. godine, u gradu živi

gotovo 20 odsto stanovnika više. Zbog takve demografske progresije postoji potreba sa proširenjem postojećih objekata Doma zdravlja „Novi Sad“ kao i za izgradnju novih.

Kako je ocenio dr Bojat, izgradnjom objekta na Adicama biće omogućena najbolja moguća i sveobuhvatna primarna zdravstvena zaštita za sve starosne kategorije građana. Prema procenama, u toj ambulanti godišnje će se pružati oko 150.000 usluga u okviru očekivanih 75.000 poseta kod pet lekara opšte medicine, dva pedijatra, jednog ginekologa, jednog stomatologa za decu, jednog stomatologa za odrasle, dve patronažne sestre i dva laboratorijska tehničara.

Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove Grada Novog Sada potpisala je ugovor o izgradnji objekta na Adicama sa „Morava In“ doo Kruševac u vrednosti većoj od 97 miliona dinara dinara bez PDV-a.