BANANE rastu i u - Svilajncu! Poljoprivredno-veterinarska škola sa Domom učenika u srcu Resave je jedina u Srbiji uspela da proizvede tropsku egzotičnu biljku koja vodi poreklo iz Indije, jugoistočne Azije i Australije, a japanska končasta banana sorte musa basjo u ovoj obrazovnoj ustanovi ima veliki bokor sa desetak stabala, od kojih su lane tri formirala plodove sakupljene u grozd.

- Želeo sam da zasadim bananu još dok sam bio đak srednje poljoprivredne škole, ali mi se prilika za to ukazala tek kada sam postao njen nastavnik. Sve je započelo još pre deset godina, kada sam zaintrigirao svoje učenike koji su se školovali za tehničare hortikulture. Iako smo detaljno proučavali šta je ovoj biljci sve neophodno da bi se primila u našim uslovima, doskoro smo imali čitav niz propusta i želja nam se nije ostvarivala. Tek prošle godine smo ostvarili istinski podvig, te smo ovu tropsku i suptropsku vrstu proizveli na otvorenom prostoru. Zato su prvi plodovi tolika senzacija - objašnjava nastavnik stručne grupe predmeta Radmil Crnjaković.

Kaže, veliki uspeh je posledica uticaja mikroekoloških faktora. Biljka traži mnogo sunca i toplote, ali i vlažan vazduh, pa je zimi neophodno da se zaštiti od niskih temperatura. Inače, matična biljka umire posle plodonošenja, ali iz rizoma izbijaju novi izdanci...

Direktor Poljoprivredno-veterinarske škole Zoran Radosavljević jednako ponosan zbog uspeha struke u Svilajncu, podseća i na to da će vaspitno-obrazovna ustanova na čijem je čelu i ove godine upisivati đake zainteresovane za četvorogodišnje školovanje i sticanje zvanja poljoprivredni, veterinarski, prehrambeni i tehničar hortikulture. Tu su i trogodišnji smerovi - mesar i rukovalac-mehaničar poljoprivredne tehnike - koje će od septembra "pojačati" budući kuvari.

U Domu, saznajemo, ima mesta za 450 učenika, a zbog kvalitetnog nastavnog kadra i smeštajnih kapaciteta - interesovanje za upis u jednu od najboljih škola ovog profila u čitavoj Srbiji je uvek veliko.