KATARINA Nikolić (38), Magdalena Šćekić (36) i Jelika Slavković (26) su tri rođene sestre, tri medicinske radnice i sve tri su bile neumorne u borbi protiv epidemije kovida 19 u Kruševcu. Njihova priča, koju su podelile sa "Novostima" svedoči, koliko neko može da voli svoj težak posao i koliko je spreman da se žrtvuje da bi ga radio, i to samo iz dva razloga: ljubavi prema ljudima i želji da ozdrave.

Najstarija među neverovatnim sestrama je Katarina, strukovni fizioterapeut i jedina stalno zaposlena u Opštoj bolnici Kruševac. Kako radi na Dečjoj fizijatriji uopšte nije ni morala da bude angažovana u borbi protiv virusa korona. Dobrovoljno se javila da pomogne.

- Nisam imala dileme u vezi s tim da li treba da se prijavim, jer su i mlađe sestre bile angažovane, Magdalena je sa Hirurgije već bila na Infektivnom odeljenju, a Jelika je počela da radi i sa kovid sumnjivim pacijentima u Službi radiologije - svedoči, za "Novosti", Katarina Nikolić. - Uz podršku divnih kolega savladala sam posao i radila u privremenoj kovid-bolnici u Hali sportova. Tih mesec dana nikada neću zaboraviti.

Katarina je bila zadužena za pomoć pri prijemu pacijenata, terapiju medikamentima, dezinfekciju, prosleđivanje obroka, paketa. Sa mlađom Magdalenom susretala bi se samo pri transportu pacijenata ispred Hale sportova. U teškim skafanderima, kroz naočare i vizire često su se jedva prepoznavale. Najmanje šest sati provodile su dnevno u punoj zaštitnoj opremi, skafanderu, duplim maskama... Bilo je dana kada su imale podlive, crvenilo, osip ruku.

Magdalena Šćekić, medicinska sestra koja je angažovana na Infektivnom odeljenju bolnice, kao i Jelika Slavković, visoki medicinski radiolog, rade po ugovorima na određeno vreme.


Magdalena i Katarina


Magdalena, majka dva sinčića, do sada je konkurisala za posao 180 puta i samo je početkom godine primljena na tri meseca. Sada radi samo po ugovoru na mesec dana, ali je njena ljubav prema medicini jača od svake "slabe" ugovorne obaveze.


Pročitajte još: „Bitka je teška, ali mi imamo i znanje i oružje“: Na Infektivnom odeljenju u Kruševcu, sa medicinarima na prvoj liniji borbe


- Od 2017. godine kada sam završila volonterski staž, produžavan mi je ugovor na tri meseca, trenutno sam angažovana zbog porodiljskog odsustva koleginice, ali svoj posao u epidemiji, kao i moje sestre, radila bih i bez ikakvog ugovora, to je pitanje časti, našeg vaspitanja, odnosa prema najlepšem pozivu na svetu - priča, za "Novosti", Jelika Slavković, kojoj 27. jula ističe ugovor u Službi radiologije. - Mislim da se naša služba odlično pokazala u epidemiji. Svi smo bili "na nogama", niko nije odbio zadatak.

Iako epidemija u Kruševcu jenjava, posla još uvek ima. Sestre kažu da će ga raditi do zadnjeg dana ugovora, časno, kao i tokom najtežih dana.


Foto: Privatna arhiva


ODVOJENE OD PORODICE

SVE tri sestre bile su izdvojene od svojih porodica tokom skoro dva meseca epidemije u Kruševcu. Katarina Nikolić je spavala u letnjoj kuhinji, a ćerke je viđala samo u

dvorištu. Magdalena Šćekić je sve vreme bila odvojena od supruga i dva sina i zajedno sa sestrom Jelikom Slavković živela odvojeno na spratu u roditeljskoj kući.