Muškarac (47), iz opštine Leposavić prva je žrtva korona virusa u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Kako je u utorak uveče potvrdio Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u pitanju je bubrežni bolesnik koji je preminuo u kliničkom centru u Nišu gde je prosleđen na lečenje iz kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici.


Inače, u srpskim sredinama na KiM prema raspoloživim podacima do danas je zabeleženo devet slučajeva obolelih od korona virusa od kojih osam na severu Kosmeta a jedna osoba u sredinama južno od Ibra.


Istovremeno, očekuju se rezultati za nekoliko desetina osoba uzrokovanih u kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici , dok je u ovom gradu izolovano oko stotinu osoba. Kako je “Novostima “ saopštio dr Bratislav Lazić, direktor KBC Gračanici zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji potpuno je funckionalan i pored infektivnih odeljenja u kliničko bolničkim centrima u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici a koja će sa izolovanim jedinicama služiti za smeštaj inficiranih i lakših slučajeva ,u domovima zdravlja formirane su ambulante, gde se mogu vršiti pregledi dok u slučaju potrebe se mogu angažovati i mobilni timovi oformljeni pri svim zdravstvenim ustanovama.


Istovremeno, iz Privremenih organa većinski srpskih opština pozivaju građane da poštuju preporuke Vlade ali i da se u slučaju simptoma jave nadležnim zdravstvenim ustanovama.


-Većina građana shvatila je ozbiljnost situacije i poštuju preporuke Vlade Srbije a opštinski štab preduzima sve neophodne mere na dezinfekciji grada ali i pomoći staračkim i ugroženim domaćinstvima.- Za 567 penzionera dodeljena je pomoć u hrani a 525 socijalno ugroženih porodica prema podacima opštinskog CK uz našu pomoć dobilo je pomoć od Unicefa u paketima i higijeni-ističe Aleksandar Spirić, predsednik privremenog orana opštine Kosovska Mitrovica i dodaje da je 174 volontera svakodnevno aktivno na pružanju pomoći.