OVIH dana počela je rekonstrukcija koloseka na glavnoj železničkoj stanici u Odžacima, koja je označena kao jedno od "uskih grla" na regionalnoj pruzi Novi Sad - Subotica, preko Bogojeva i Sombora. Ova pruga biće alternativni pravac kojim će saobraćati vozovi kad počne izgradnja brze pruge Beograd - Budimpešta.

Da bi postojeća pruga Novi Sad - Bogojevo - Sombor - Subotica mogla da prihvati očekivani povećani obim saobraćaja, neophodno je da preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije" obnovi koloseke u četiri "uska grla". Pored odžačke, to su još i stanice u Karavukovu (u istoj opštini), kao i Gajdobri, kod Bačke Palanke, i u Futogu, kod Novog Sada.

Na stanici u Karavukovu nedavno su remontovana dva koloseka u dužini od dva kilometra, posle čega bi do aprila trebalo da budu promenjeni koloseci u Odžacima, a tokom ove godine i u Gajdobri i Futogu. Pomoćnik predsednika opštine Odžaci Milorad Stanišić naglasio je da je to prva velika obnova deonice Novi Sad - Odžaci - Bogojevo otkako je izgrađena pre više od jednog veka.

- Predviđeno je da u Odžacima budu rekonstruisana četiri koloseka u ukupnoj dužini od 2,5 kilometara, a postoji mogućnost da bude remontovan i peti. Umesto postojećih spojki, šine će biti zavarene, tako da na kolosecima više neće biti truckanja - rekao je Stanišić.

Osim koloseka, biće zamenjene i skretnice, što će doprineti da se poveća osovinsko opterećenje pruge, kao i brzina vozova na obnovljenim šinama. U planu je da se na sve četiri železničke stanice sanira 9,5 kilometara koloseka i zameni ukupno 31 skretnica.


PROČITAJTE JOŠ: Dragan iz bunkera na NOVOJ ADRESI: Posle pisanja "Novosti, na pomolu sigurniji dani za beskućnika iz Kikinde


- Opterećenje po osovini biće povećano sa dosadašnjih 16 na 22,5 tona, a brzina vozova će porasti na 80 kilometara na čas u putničkom i 50 kilometara na čas u teretnom saobraćaju - istakao je Stanišić.


Milorad Stanišić


Predstavnici "Infrastrukture železnice Srbije", koji su nedavno boravili u Odžacima, predočili su da će kroz ovdašnju stanicu nakon rekonstrukcije koloseka mesečno prolaziti oko 500 teretnih, a dnevno 40-50 što teretnih, što putničkih vozova i radnih mašina.NEAKTIVNE

OD 38 pruga kojima je Skupština Srbije nedavno oduzela svojstvo dobra u opštoj upotrebi, 26 je u Vojvodini, a četiri u opštini Odžaci.