Iako smo siromašan narod, ne gledamo samo sebe, nego i druge: Sveštenik Aleksandar pomaže deci i starima

Z. RAJIĆ

21. 01. 2020. u 08:23

Иако смо сиромашан народ, не гледамо само себе, него и друге: Свештеник Александар помаже деци и старима

Aleksandar Subotin organizuje i učenje za najmlađe Foto Privatna arhiva

Iz Holandije i Engleske stiglo 2.500 poklona za decu posredstvom crkve u Kucuri, kod Vrbasa

OVIH dana podeljeni su poslednji od ukupno 2.500 paketića koji su povodom novogodišnjih i božićnih praznika stigli iz Holandije i Engleske u selo Kucura kod Vrbasa. Poklonima, koji se sastoje od školskog pribora, zimskih kapa, rukavica, šalova, igračaka i slatkiša, obradovana su ne samo deca iz Kucure, nego i Vrbasa, Zmajeva, Ravnog Sela, Kulpina, Selenče, Đurđeva, Tovariševa i Bačkog Gradišta. To je najnovija u nizu pomoći koja se u ovom delu Bačke neprestano obezbeđuje posredstvom Evanđeoske crkve u Kucuri i njenog sveštenika Aleksandra Subotina.

- Dve hiljade paketića obezbedile su nevladine organizacije i Reformatska crkva iz Holandije, a 500 Anglikanska crkva Svetog Marka iz Engleske. Holanđani kod nas od 2009. svake godine učestvuju u volonterskim kampovima, a stalno nam se vraćaju, jer ih oduševljava naša gostoljubivost i to što mi, iako smo siromašan narod, ne gledamo samo sebe, nego i druge, s kojima delimo ono što imamo ili dobijemo - navodi Subotin.

Pročitajte još - Od tuge zaplakao i sveštenik, otac nije ispuštao brojanicu iz ruku: Ceo Žitkovac stao da isprati Sofiju Nakić

Humanitarci iz Holandije su, između ostalog, omogućili da se uredi kamp u Kosančiću pokraj Savinog Sela za siromašnu i decu s posebnim potrebama i obezbedili brojne donacije Opštoj bolnici u Vrbasu. Zahvaljujući njima, u Kucuri i okolnim naseljima 12 meseci godišnje, jednom nedeljno, organizuje se učenje i ishrana za decu iz socijalno ugroženih porodica, uglavnom romskih.

- Znam šta je siromaštvo i glad, jer sam dete rastavljenih roditelja, koje je živelo u bedi sa babom i dedom. Zato su mi na srcu posebno deca i stari ljudi. U Kucuri smo, u saradnji sa Opštinom Vrbas, napravili program za pomoć starim i bolesnim ljudima - napominje Aleksandar, koji je pripadnik romske zajednice.

On je nedavno pokrenuo akciju prikupljanja nameštaja za romske porodice, raseljene s Kosova, koje sada žive u Bačkom Gradištu. Zasad su u njihove skromne domove stigli "smederevac" s pola kamiona ogrevnog drveta i veš-mašina.

Aleksandar i njegova supruga jednom nedeljno u Kucuri organizuju narodnu kuhinju za tridesetak romskih porodica sa oko 100 članova.

- Poslednji obrok pripremili smo 17. januara. Za sledeći, po običaju, nemamo unapred spremljene namirnice, ali blagodareći ljudima iz sela, a priskakala nam je u pomoć i Industrija mesa "Karneks", nijedna sedmica nije prošla bez dobrog ručka. Hranu raznosimo i po kućama, jer je mnoge sramota da dođu na narodni kazan - kaže Subotin.

ISKORENjENA PROSTITUCIJA

EVANĐEOSKA crkva u Kucuri okuplja stotinak članova, mahom Roma. Sveštenik ističe da je crkva doprinela da oni promene svoje ponašanje.

- Poboljšana je higijena u kućama i prestalo se sa krađom i alkoholom, kao i sa prostitucijom, čije je žarište bilo u Đurđevu - naglašava sveštenik.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Goran

21.01.2020. 20:58

Hvala Bogu da ima još dobrih ljudi, Aleksandar je jedan dobar primer, moramo svi uraditi jedan korak napred i videti kako mi možemo pomoci,