Zbog nedostatka novca ne rade: Apotekarska ustanova u Leskovcu traži lek za dugove

I. MITIĆ

21. 01. 2020. u 06:30

Због недостатка новца не раде: Апотекарска установа у Лесковцу тражи лек за дугове

Jedan od lokala koji čeka zakupca Foto I. Mitić

Jedno od rešenja je i opredeljenje za javno-privatno partnerstvo

APOTEKARSKA ustanova u Leskovcu je, zbog prezaduženosti, praktično obustavila rad, pa će jedan deo objekata biti dat onima koji su zainteresovani da nastave farmaceutsku delatnost, a ostatak lokala će biti izdat za druge namene.

Podsetimo, za lekove i zaostale zarade dug je premašio pola milijarde dinara, pa je Komisija Gradskog veća konstatovala nemogućnost daljeg rada, ali još nije poznato to ko će i na koji način izmiriti nagomilane obaveze.

- Objekte koje imamo smo počeli da knjižimo u Katastru nepokretnosti, a zato što nije realno da izmirimo sve obaveze, plan je da za sedam ili osam lokala u Leskovcu, Vlasotincu, Bojniku i Medveđi, koji gravitiraju ka domovima zdravlja, realizujemo javno-privatno partnerstvo, dok će ostalima sledovati klasičan zakup prostora - objašnjava v. d. direktora Apotekarske ustanove Živorad Denić.

Pročitajte još -Leskovac: Gase apotekarsku ustanovu?

Jedan od prioriteta je i uništenje lekova sa isteklim rokom trajanja, za šta bi - u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje - trebalo obezbediti pet miliona dinara.

- Te zalihe su trenutno uskladištene u bunkeru apoteke "Hipokrat" jer se smatraju opasnim farmaceutskim otpadom i ne bi trebalo da budu bez kontrole - zaključuje Denić, čiji plan je podržalo Gradsko veće, pa će biti razmatran i na skupštinskoj sednici zakazanoj za 23. januar.

DRŽAVA

S OBZIROM na to da bi dug Apotekarske ustanove bio preveliko opterećenje za leskovačku lokalnu samoupravu, ovdašnja komisija je zaključila da on neće moći da bude izmiran bez pomoći države, koja je obećana i Domu zdravlja koji je - na ime nasleđenih neisplaćenih zarada stomatologa i lekara - bez kamata, "kratak" za više od 220 miliona dinara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije