Leskovac: Gase apotekarsku ustanovu?

I. MITIĆ

28. 04. 2018. u 09:20

Лесковац: Гасе апотекарску установу?

Dragan Stamenković

Šest opština u Jablaničkom okrugu bi mogle da ostanu bez državnih drogerija. Posle rešavanja viška radnika, u Leskovcu neće imati ko da izdaje lekove na recept

UKOLIKO se na treći poziv Ministarstva zdravlja za rešavanje viška zaposlenih javi većina od 48 preostalih radnika leskovačke Apotekarske ustanove ceo Jablanički okrug bi mogao da ostane bez državnih apoteka jer u njima neće imati ko da radi. Ovu ustanovu je, posle sličnih poziva u junu i decembru prošle godine, napustilo 116 radnika, pa su od 37 apoteka "privremeno" zatvorene 22. Sada i preostalim objektima preti zatvaranje iako, po planu mreže zdravstvenih ustanova, to ne bi smelo da se dogodi.

Leskovčani kojima tokom noći zatreba lek nisu u prilici da ga nabave. Državna apoteka više nije u stanju da obezbedi neprekidno dežurstvo, a privatni apotekari u tome ne vide interes.

Pročitajte još: Leskovac: Smernice za razvoj grada

- To je samo jedna od posledica trenutnog stanja u kojem se naša ustanova nalazi. Nažalost, svemu je doprinela nelojalna konkurencija. Državne apoteke u ovom sistemu ne mogu opstati i ukoliko je državi stalo da ih sačuva neke stvari će morati da menja - ističe mr Dragan Stamenković, direktor leskovačke Apotekarske ustanove i član Upravnog odbora farmaceutske komore Srbije - Nažalost, niko ne zna kako će se stvari odvijati ubuduće. Kao zdravstvena ustanova, po važećem zakonu, ne možemo da odemo u stečaj ili likvidaciju, ali ljudi strahuju od novih zakonskih rešenja koja su u pripremi i sve su bliži odluci da uzmu otpremnine i napuste firmu.

Dok su se državne apoteke zatvarale u njihovoj neposrednoj blizini su privatnici otvarali svoje. Pre toga su "poklonima" privlačili pacijente što državne apoteke nisu mogle da rade. Promet im je opadao i selio se u privatni sektor na osnovu čega su privatnici od velikih trgovaca lekovima dobijali sve veće popuste, pa su mogli i cenovno da konkurišu.

Foto I. Mitić

- Nemamo popuste koji se omogućavaju privatnicima jer oni nisu u obavezi da kupuju lekove od dirigovanih dobavljača koje država bira na tenderu. Sa porastom njihovog prometa rasli su i ti boniteti dok je državni sektor sve više propadao - objašnjava mr Stamenković.

On otvoreno govori i o tome da je na ovaj način ugrožena i struka, jer su farmaceuti manje plaćeni. Za njih se u privatnom sektoru izdvajaju i mnogo manji doprinosi o čemu bi brigu morala da vodi država koja je i ovde na gubitku.

Pročitajte još: Leskovac: Knjige ujedinile vlast i opoziciju

- Bez državnih apoteka gubi se kontrola prometa lekova, a bez centralizovane nabavke neće moći da se kontrolišu ni cene, pa će na gubitku biti ponovo država kada je reč o lekovima koji su na pozitivnoj listi i zbog toga je veoma važan naš opstanak - objašnjava mr Stamenković.

Prema njegovim rečima u Srbiji se godišnje potroši oko 200 miliona evra za lekove izdate na recept i još oko 300 do 350 miliona evra za one koji nisu na pozitivnoj listi. Promet se u odnosu na ranije nije značajno promenio, pa je jasno da je država dozvolila da se ti prihodi iz njene kase preliju u privatni sektor.


BORE SE ZA OPSTANAK

NA području Jablaničkog okruga još uvek radi 15 apoteka. Devet u Leskovcu, a šest u ostalih pet lokalnih samouprava okruga. Država je za zaostale zarade i otpremine radnicima leskovačke Apotekarske ustanove do sada isplatila 111 miliona dinara, dok njene trenutne ukupne obaveze iznose 375 miliona. U ovaj iznos uključena je i godišnja zarada preostalih radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

realist

28.04.2018. 11:31

Ako Privatnummer Apotekari ne vide Interes,pozatvarati sve Privatname ostavi Samo Drzave Koji ne gledaju na Interesse,nego na zdravlja pacijenata,jer se Radi u Humanitarnim objektima.

I nije za bolje

29.04.2018. 09:37

@Lala - dok im neko pokriva gubitke, onda je u redu, a sad kuknjava... Dok se putovalo po svetu, nije bilo primedbi...

veliki zli krastavac

29.04.2018. 23:48

Ne zatvaraju se apoteke zbog manjka prometa vec zbog ogromnog broja viska radnika koji se nagomilao u yadnjih 5-6 godina.....