Prvog dana 2020. godine predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma sastao se u Hurgadi, glavnom gradu egipatske regije Crveno more, sa novoizabranim guvernerom te regije Amr Hanafijem. “ Njegova ekselencija guverner Amr Hanafi i ja smo danas razgovorali o više tema, političkih i ekonomskih i sve smo se dogovovorili za 15 minuta. Ono što je najvažnije za dve države jesu odlični politički odnosi i ekonomska saradnja.

Naš predlog je da se osnuje srpsko- egipatski privredni konzoricijum sa sedištem u Srbiji, a u čijem sastavu će biti privrednici iz Srbije i Egipta, sa ciljem da za ono što 100 - milionski Egipat uvozi prioritet imaju proizvodi iz Srbije, pre svega kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi. Takođe da vidimo koji su to proizvodi koji se iz Egipta mogu plasirati na srpsko tržište.

Dogovorili smo da već ovog februara političko- privredna delegacija Egipta, na čelu sa guvernerom Hanafijem dođe u Srbiju. Egipat i Srbija imaju tradicionalno odlične političke odnose još iz vremena Tita i Nasera, a danas te odnose na najvišem nivou su nastavili i predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i El Sisi. Mi smo zahvalni Egiptu što nije podržao jednostrano proglašeno takozvano nezavisno Kosovo da uđe u INTERPOL i očekujemo da Egipat nastavi da u međunarodnim institucijama podržava pravdu, a samim tim i Srbiju”, izjavio je Marković, u zajedničkom obraćanju novinarima sa svojim domaćinom guvernerom Amr Hanafijem posle sastanka u Hurgadi.


AMR HANAFI : MAŠALA PALMA


Veliko mi je zadovoljstvo što je danas naš gost Dragan Marković Palma i za sve ono što radi na poboljšanju odnosa između Srbije i Egipta, mi u našem jeziku imamo jedna izraz a to je “Mašala” (ovaj izraz u arapskom svetu, kao i na Balkanu, izražava divljenje i odobravanje). I kao što je rekao gospodin Marković mi smo se sve dogovorili za 15 minuta, a to je pre svega jačanje ekonomske saradnje između Srbije i Egipta, kao i regije Crveno more sa Jagodinom i drugim gradovima u Srbiji. Siguran sam da će i osnivanje srpsko – egipatskog konzorcijuma biti velika šansa za privrede obe zemlje.


Pročitajte i: Palma dobio oskara populatnosti kao najomiljeniji stranac u Hurgadi (VIDEO)


Naša delegacija biće u februaru u Srbiji, a tom prilikom doći ćemo i u Jagodinu”, rekao je Hanafi. U srpskoj delegaciji bili su i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović, savetnik ministra energetike Srbije Životije Jovanović, gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i načelnik za prosvetu Pomoravskog okruga Života Starčević.