PREDSEDNIK Mesne zajednice Nakovo Milan Majstorović poziva mlade bračne parove koji koriste program Vlade Vojvodine i kupuju kuće na selu da dođu u ovo mesto kod Kikinde. Ovde se kuće novije gradnje i velike kvadrature mogu kupiti za od 10.000 do 15.000 evra. Osim toga, selo ima mnogobrojne druge prednosti.

- Nakovo je svega deset kilometara udaljeno od Kikinde, i do grada se automobilom može stići za deset minuta, kao i uređenom, dvosmernom biciklističkom stazom. U blizini je i granični prelaz kojim se najbrže stiže do Temišvara. Selo je gasifikovano, sve ulice su asfaltirane, imamo osnovnu školu, vrtić, dom zdravlja, poštu, prodavnice, pijacu, kafiće, dobro rade fudbalski klub i KUD "Izvor". Imamo i udruženja ribolovaca, penzionera, žena... Selo je lepo uređeno i pristojno za udoban život - navodi Majstorović.

Prema socijalnoj karti, koja je urađena prošle godine, selo ima oko 200 praznih kuća. Najjeftinije su trošne i staju od 3.000 do 5.000 evra. Za 10.000 evra mogu da se kupe kuće od 100 kvadrata, i to u dobrom stanju, građene sedamdesetih godina, dok 15.000 evra koštaju kuće novije gradnje i veće kvadrature.

Pročitajte i: Upozorenje aero-kluba "Kikinda": Zakupac može da preore aerodrom

- Mislimo da će prednost za selo biti kada granični prelaz bude radio neprekidno 24 sata. Sada radi od sedam do 19 časova i prolaze samo vozila do osam putnika i teret do sedam tona. Grad Kikinda radi na tome da prelaz radi neprekidno i da bude pogodan za kamionski transport i autobuski prevoz - objašanjava Majstorović.

U Nakovu živi 1.470 stanovnika, a ima 590 domaćinstava. Žena je više nego muškaraca, Nakovčanki ima 770, a Nakovčana 695. Penzionera je 440, a oko 300 meštana je nezaposleno. Više od polovine meštana ima više od 50 godina. Socijalnu kartu sela prošle godine su uradile Milena Karanović i Nikolina Janjić, članice Omladinksog kluba, a po projektu "Radna praksa mladih" i konkursu Kancelarije za mlade grada Kikinde.

ULICE PO BROJEVIMA

Iako ulice u Nakovu imaju zvanične nazive, najčešće po imenima revolucionara, meštani ih nazivaju po brojevima, kao njujorške avenije. Selo preseca Glavna, a kada se ulazi iz Kikinde, sa desne strane su prva, druga, treća, sve do sedme ulice. Desnom stranom, od rumunske granice su osma, deveta, pa do četrnaeste.

KOLONISTI

Selo su naselili kolonisti iz Bosanske Krajine, koji su došli posle Drugog svetskog rata, pretežno iz Bosanskog Petrovca i Bosanskog Grahova. Poznato je po humoru, slozi i mobama meštana, boračkim penzijama, uređenim ulicama...