NAREDNE godine bi trebalo da počne izgradnja biciklističke staze od Novog Sada do Beograda, a raspisivanje tendera za ovu investiciju se očekuje u martu 2020.

Pokrajinski sekretar zadužen za privredu i turizam Ivan Đoković naglašava da je reč o projektu koji njegov resor namerava da realizuje u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija. Sa Zavodom za urbanizam Vojvodine je već urađeno oko 90 odsto projektno-tehničke dokumentacije, pa se izgradnja biciklističke staze - s obzirom na to da će finansijer biti država - nalazi i u nacrtu republičkog budžeta za narednu godinu.

Planirana je izgradnja dvosmerne staze duž državnog puta 100, koja će imati vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju, a Đoković kaže da će najverovatnije imati i bežični internet, te punktove za dopunu dvotočkaša na električni pogon.

Pročitajte još - Gradi se najduža biciklistička staza

Kada je reč o Novom Sadu, u maju je završena izgradnja biciklističke staze do Begeča koju su svečano otvorili gradonačelnik Miloš Vučević i ministar Rasim Ljajić. Dugačka tačno 6.275 metara, ona pripada jednom od tri koridora koja prolaze kroz Srbiju i deo je projekta Evropske biciklističke federacije kojim se razvija 14 međunarodnih koridora i stvara mreža koja pokriva čitav Stari kontinent. Posebno je značajno to što trasa od Novog Sada do Begeča pripada i koridoru "Eurovelo 6" - od Atlantika do Crnog mora - koji predstavlja jednu od najpopularnijih evropskih dvotočkaških ruta jer iz Francuske prolazi kroz Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Srbiju, Hrvatsku i Bugarsku, a završava se u Rumuniji. Kroz Srbiju se proteže 665 kilometara njegove trase.

EVROPSKA MREŽA

POKRAJINSKI sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković kaže da je nedavno završeno postavljanje signalizacije na biciklističkoj ruti koja od Španije vodi do Crnog mora. Istovetan projekat je okončan i na putevima "Eurovelo 11" i "Eurovelo 13", koji se protežu od severa Evrope do Crnog mora.