"LORIST" je sajamski, novosadski, vojvođanski, srpski i regionalni brend, i privredni praznik, a čini ga ogroman broj ljudi koji se već 52 godine okupljaju da iskažu energiju, ljubav i odgovornost prema prirodi.

To je juče, na otvaranju 52. međunarodnih sajmova lova, ribolova, sporta, turizma i ekologije, na kojima se do nedelje, 6. oktobra, predstavlja više od 500 izlagača iz 20 zemalja, rekao Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, i naglasio da pokrajinska skupština i Vlada, u skladu sa budžetskim mogućnostima, ulažu značajne napore u pošumljavanju, zaštiti voda i divljači.

- Usvojili smo deklaraciju zaštite životne sredine, a recimo samo da je Srbija lane od privredne grane lova i ribolova prihodovala pet miliona evra, što nije prevelik iznos, ali govori da imamo prostora za razvoj na tom polju - rekao je Pastor, i zahvalio Republici Mađarskoj koja je ove godine "zemlja prijatelj" sajmova "Lorist", što je, kako je dodao, veoma značajno, ne samo zbog političkih odnosa, već zbog činjenice da svake godine naše dve zemlje imaju zajedničke projekte na očuvanju prirode.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, apelovao je, s obzirom na činjenicu da je ekologija sve dominantnija tema, na očuvanje eko- -sistema, a ne, kako je rekao, borbu za eko-sistem.


PROČITAJTE JOŠ - "FESTIVAL ZIMNICE" U KOCELjEVI: Đakonije od ljubavi


- Pokažimo ljubav prema Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji čuvanjem zelenih površina - istakao je Vučević.

Pažnju posetilaca uvodnog sajamskog dana privukla je nacionalna izložba lovačkih trofeja sa čak 315 ocenjenih trofeja, od kojih je najviše izloženih srndaća - 120, zatim 29 divljeg vepra, kao i 70 predatora, prvi put predstavljenih lobanja divlje mačke, lisice, šakala i vuka. Kako je potvrdio Marko Pavlović, kustos izložbe, istorijsku vrednost ima izložen preparat vepra kojeg je ulovio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.


PUŠKA 1,6 MILIONA DINARA

NAJSKUP