IAKO je lokalna vlast u gradu na Crnici - po zahtevu grupe građana nazvane "Odbranimo Grzu" - donela rešenje o ponavljanju postupka izdavanja dozvole za izgradnju male hidroelektrane (MHE) na Grzi, investitor iz okoline Topole je 18. septembra dovezao mašine na lokaciju za podizanje mašinskog postrojenja i sutradan počeo radove.

- Naši predstavnici su odmah izašli na teren i o događaju obavestili čelnike Paraćina, pa je Građevinska inspekcija zabranila dalje aktivnosti i zatvorila gradilište - kaže Vladan Vugdelija iz pomenutog udruženja. - Jer, bez obzira na to što investitor ima građevinsku dozvolu, doneto rešenje o ponavljanju postupka odlaže izvršenje, a eventualna izgradnja MHE na Grzi ne samo da je nezakonita već bi imala nepovratne posledice po životnu sredinu, bez ikakve koristi za lokalno stanovništvo. Klisure Grze i Crnice su biseri biološke i geološke raznovrsnosti, među najvrednijima u Evropi, i prava je sreća to što su još očuvane.

PROČITAJTE JOŠ - Podela opreme za pokretanje biznisa u Gračanici

Posle ovog događaja, GG "Odbranimo Grzu" je paraćinskoj skupštini podnela zahtev za izmenu Prostornog plana i još dva urbanistička plana - Generalne regulacije u delu koji se tiče izletišta Grza i Sisevac, te Plana detaljne regulacije "Grza centar 1".

- Cilj nam je da iz navedenih planova izbrišemo sve lokacije za izgradnju MHE na teritoriji Paraćina, a zapravo smo samo dopunili zahtev koji je lokalnoj samoupravi predat u decembru prošle godine, sa peticijom koju je potpisalo gotovo 5.000 punoletnih sugrađana - zaključuje Vugdelija.

Iako zvaničnog odgovora iz Opštine još nema, odbornici su početkom septembra doneli Plan detaljne regulacije južnog dela Grze, a završen je i javni uvid u Plan detaljne regulacije Petruške oblasti, koji predviđa da mini-centrale neće moći da se grade ni u delu toka Crnice između Zabrege i Popovca. Ipak, članovi Udruženja insistiraju na tome da se izgradnja pomenutih postrojenja zabrani na čitavoj teritoriji Paraćina.