Građani nigde ne žele male hidroelektrane

Z. RAŠIĆ

02. 10. 2019. u 08:41

Грађани нигде не желе мале хидроелектране

Odvoženje mašine sa terena Foto Z. Rašić

Grupa nazvana "Odbranimo Grzu" zatražila izmenu prostornog i generalnog plana Paraćina

IAKO je lokalna vlast u gradu na Crnici - po zahtevu grupe građana nazvane "Odbranimo Grzu" - donela rešenje o ponavljanju postupka izdavanja dozvole za izgradnju male hidroelektrane (MHE) na Grzi, investitor iz okoline Topole je 18. septembra dovezao mašine na lokaciju za podizanje mašinskog postrojenja i sutradan počeo radove.

- Naši predstavnici su odmah izašli na teren i o događaju obavestili čelnike Paraćina, pa je Građevinska inspekcija zabranila dalje aktivnosti i zatvorila gradilište - kaže Vladan Vugdelija iz pomenutog udruženja. - Jer, bez obzira na to što investitor ima građevinsku dozvolu, doneto rešenje o ponavljanju postupka odlaže izvršenje, a eventualna izgradnja MHE na Grzi ne samo da je nezakonita već bi imala nepovratne posledice po životnu sredinu, bez ikakve koristi za lokalno stanovništvo. Klisure Grze i Crnice su biseri biološke i geološke raznovrsnosti, među najvrednijima u Evropi, i prava je sreća to što su još očuvane.

PROČITAJTE JOŠ - Podela opreme za pokretanje biznisa u Gračanici

Posle ovog događaja, GG "Odbranimo Grzu" je paraćinskoj skupštini podnela zahtev za izmenu Prostornog plana i još dva urbanistička plana - Generalne regulacije u delu koji se tiče izletišta Grza i Sisevac, te Plana detaljne regulacije "Grza centar 1".

- Cilj nam je da iz navedenih planova izbrišemo sve lokacije za izgradnju MHE na teritoriji Paraćina, a zapravo smo samo dopunili zahtev koji je lokalnoj samoupravi predat u decembru prošle godine, sa peticijom koju je potpisalo gotovo 5.000 punoletnih sugrađana - zaključuje Vugdelija.

Iako zvaničnog odgovora iz Opštine još nema, odbornici su početkom septembra doneli Plan detaljne regulacije južnog dela Grze, a završen je i javni uvid u Plan detaljne regulacije Petruške oblasti, koji predviđa da mini-centrale neće moći da se grade ni u delu toka Crnice između Zabrege i Popovca. Ipak, članovi Udruženja insistiraju na tome da se izgradnja pomenutih postrojenja zabrani na čitavoj teritoriji Paraćina.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Mama

02.10.2019. 09:00

Na Kopaoniku nema vode zbog malih HE.Gde ce piti vodu domace zivotinje na ispasi a gde divlje.,a sta ostaje ljudima kad nezajazljivi devastiraju sve???

Zoran

03.10.2019. 08:21

@SS - Pa ako imaju struju znaci da MHE nisu potrebne, ako nemaju struju nece imati i dalje, nema sta da se iskljuci. I onda se postavlja pitanje sto prave MHE i sto d aim s eiskljucuje struja.

Deda Panta

03.10.2019. 01:34

Prave ih "nepoznati" da bi i oni pljačkali narod kao EPS a ujedno unište reke i okolinu, ALI ZA PARE. Nije to ono za džabe.