Karnevalska povorka maskirane dece na “Danima ludaje” u Kikindi najlepša slika Banata u bojama jeseni (FOTO)

Rada Šegrt

petak, 20. 09. 2019. u 19:45

Карневалска поворка маскиране деце на “Данима лудаје” у Кикинди најлепша слика Баната у бојама јесени  (ФОТО)

Foto: R.Šegrt

Oko 500 mališana iz svih kikindskih vrtića, obučeni u šarene kostime nalik na bundeve ili druge plodove jeseni, u petak je prošetalo centrom Kikinde
Oko 500 mališana iz svih kikindskih vrtića, obučeni u šarene kostime nalik na bundeve ili druge plodove jeseni, u petak je prošetalo centrom Kikinde. Ova karnevalska povorka je najlepši, najmaštovitiji i najkreativniji deo manifestacije “Dani ludaje” koja je počela u četvrtak i traje do nedelje.


U karnevalskoj šetnji bilo je brkatih lala, lavova, princeza, veštica, indijanaca i ko zna čega još slikovito prikazano u kostimima dece, koju su specijalno za ovu priliku danima prepremale mame, bake i deke, vaspitačice, ali i tete, strine, komšinice, mamine drugarice.


Svi se potrude da svojim najmlađima pripreme što zanimljivije kostime, a onda u šenji gradom svi jednako uživaju, a najviše gosti Kikinde koji se dive ovakvom običaju. U povrci mališane iz Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“ prate vaspitačice, pa zajedno predstavljaju svaki vrtić ponaosob. Svi ostali su među posmatračima.


PROČITAJTE JOŠ: Dani ludaje: Verenici slavili pobede


- Učestvovala su deca isključivo pripremnog predškolskog programa. Ovo je naš veliki doprinos ovoj manifestaciji i našem gradu i velika radost svima nama, deci, roditeljim i nama zaposlenima. Deca se raduju karnevalu, a roditelji ulažu vreme, strpljenje, kreaciju i maštu da bi on bio što lepši.

Sa pripremama počinjemo čim počne školska godina, jer nemamo mnogo vremena. Deo kostima izlažemo za dan ustanove ili nekim drugim povodima. Imamo malu kolekciju kostima, ali i roditelji žele da ih zadrže i čuvaju kod sebe – opisuje Svetlana Milić, direktorka Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“.


Maskiranoj povorci iz vrtića pridružili su se i srednjoškolci gimnazije i akrobate na štulama, kao i bunjari. Decu ništa nije zbunilo,jer su znali da su baš oni u glavnim ulogama.

- Kostim su mi pravile mama i baba. Imam peruške, ogrlicu od kukuruza i kačket kao bundeva – opisivala nam je šestogodišnja Nina Iličić, dok je petogodišnja Dejana Iličin nosila još više ličila na ludaju, jer je imala narandžastu pelerinu.

Prvi put na karneval ćerkicu je ispratio Dušan Cvetkov, koji je sa narandžastim šeširom, sa suprugom, posmataro male šetače.

- Lepo je videti ovako ukrašenu decu na ovaj gradski praznik – rekao je ponosni otac.

Iz vrtića „Maslačak“ iz Bašida u Kikindu je radi ove dečije fešte došla Jovana Litričin. Veselo je nosila haljinicu, ali i šešir.

- Svi drugari su mi rekli da sam lepa- kratko je rekla.

I Ognjenu Tereku iz „Pčelice“ mama je napravila maštovito odelo za „Dane ludaje“. Zadovoljno je šetao sa dvojicom drugara, a radovao se i kamerama i foto-aparatima, koje je privlačio.

Deca vole da učestvuju u karnevalu, a Gradska uprava im zahvali na promocijin ove manifestacije tako što im nakon šetnje priredi „kinder bal“ sa osveženjem.


GOSTOVANjA

Privilegiju da vide kostimiranu, ludajsku karnevalsku povorka maskirane dece već nekoliko godina imaju i Novosađano, Zrenjaninci, Beograđani, kao i građani u Temišvaru, Segedinu ili nekom drugom gradu gde se promoviše manifestacija „Dani ludaje“. Ovakva gostovanja postala su tradicionalna.

KOČIJA


Nije izostala ni prava pravcata kočija u obliku bundeve. Vukao je prelepi lipicaner, a vozio je Dragan Strajnić, jedan od idejnih tvoraca manifestacije po kojoj je Kikinda postala poznataPratite nas i putem iOS i android aplikacije