U LESKOVAČKU Zelenu zonu posle britanske kompanije "Aptiv pakard", koja se bavi proizvodnjom instalacija i modula za automobilsku industriju, stiže novi investitor. Ovoga puta reč je o domaćoj kompaniji "Statovac komerc", koja planira da na ovom prostoru izgradi distributivni centar svog kancelarijskog i školskog programa. Kupovina dva od 40 hektara raspoloživog komunalno uređenog zemljišta ozvaničena je potpisivanjem ugovora posle javne licitacije, na kojoj je postignuta cena od 41,5 miliona dinara.

"Statovac komerc" je prva lokalna kompanija koja je izrazila nameru da investira u novu leskovačku industrijsku zonu. Ona je prvobitno bila namenjena prikupljanju, preradi i distribuciji poljoprivrednih proizvoda, ali je izmenom prostornog plana otvorena i za laku industriju.

Zonu je "oživela" britanska kompanija "Aptiv pakard" investiravši oko 25 miliona evra u fabriku, koja bi trebalo da zaposli najmanje 2.500 ljudi, pa je zemljište dobila bez nadoknade. "Statovac" je morao da ga plati, jer će u njihovom distributivnom centru biti zaposleno mnogo manje radnika, ali će lokalna samouprava zauzvrat da izgradi pola kilometra dugu saobraćajnicu, dodatnu kanalizacionu mrežu i ulično osvetljenje i za te namene iz svog budžeta da izdvoji 30 miliona dinara.


PROČITAJTE JOŠ - Amerikanci otvaraju 2.500 radnih mesta u Leskovcu


- Ova kompanija ima mogućnost da gradi bilo gde u inostranstvu, ali je odlučila da se širi upravo u našem gradu - ocenio je gradonačelnik Goran Cvetanović.

"Statovac" zapošljava 90 radnika. Ima svoju ekspozituru u Hongkongu i bavi se trgovinom i proizvodnjom školskog pribora u Kini gde sarađuje sa stotinak dobavljača.

- U poslednjih 30 godina postepeno smo širili poslovanje u Srbiji i trudili se da budemo lideri na tržištu da bi danas izvozili u 15 zemalja u regionu i EU. Izgradnja najsavremenijeg distributivnog centra od 4.000 metara kvadratnih, prva od tri planirane faze, kreće uskoro i biće završena sredinom naredne godine - najavio je Marko Marković, direktor leskovačke kompanije.


POVOLjNO OKRUŽENjE

LESKOVAC je grad sa povoljnim poslovnim okruženjem i o tome poseduje regionalni sertifikat NALED-a, čije je kriterijume ispunio sa 92,8 odsto. U lokalnoj samoupravi ističu da zemljište u Zelenoj zoni daje mogućnost za povećanje prihoda gradskog budžeta. Ova zona nalazi se u severnom delu grada. Kraj nje prolazi železnička pruga, a prostor, od ukupno 100 hektara, preseca stari auto-put.