NS: Komplet za osnovce oko 7.000 dinara

Lj. PRERADOVIĆ

13. 08. 2019. u 06:28

Uoči početka nove školske godine, novosadske knjižare dobro snabdevene udžbenicima. Udžbenik za osnovnu školu od 600 do 700 dinara. Udžbenici za drugi i šesti razred osmoletke u prodaji za desetak dana

НС: Комплет за основце око 7.000 динара

Prodaja polovnih udžbenika Foto D. Dozet

UOČI početka nove školske godine, novosadske knjižare su spremne, i ima dovoljno udžbenika za srednje i osnovne škole. Kupaca, kažu, ima i za nove, ali i za sve popularnije polovne, pre svega zbog cene, ali i jedni i drugi, gužve tek očekuju.

U knjižari "Službenog glasnika " u Jevrejskoj ulici ističu da imaju knjige svih izdavača i za sve razrede. Trenutno na policama, međutim, nedostaju udžbenici za drugi i šesti razred osmoletke, jer će đaci ovih razreda gradivo učiti po novom porogramu. Udžbenici za njih biće u prodaji za desetak dana.

- Od marta smo počeli prodaju i na rate i bilo je zainteresovanih roditelja - napominju u ovoj knjižari, i dodaju da udžbenike prodaju po cenama koje su odredili izdavači. Komplet za četvrti razred osnovne škole košta nešto više od 6.300 dinara, dok je za sedmi 7.370 dinara.

Pojedinačni udžbenici za osnovce, kako kažu u knjižari " Zavoda za izdavanje udžbenika ", koštaju u proseku između 600 i 700 dinara u zavisnosti od izdavača, dok za komplet, recimo za matematiku, koji podrazumeva udžbenik i radnu svesku ili zbirku zadataka, treba izdvojiti nešto više od 1.000 dinara.

- Ako se kupuje pojedinačno, udžbenik je između 600 i 700 dinara, dok je radna sveska oko 500 dinara - predočavaju u ovoj knjižari. - Roditeljima savetujemo da prilikom kupovine ponesu spisak naslova i da obavezno navedu ime izdavača.

Među roditeljima i školarcima i osnovnih i srednjih škola, sve je popularnija kupovina polovnih udžbenika, jer su već korišćeni i do tri puta jeftiniji od novih. Zato i ne čudi što u Novom Sadu ima sve više knjižara koje otkupljuju i prodaju polovne knjige. Ima i onih koji su se odlučili i za uličnu prodaju.


U knjižari polovnih udžbenika "Kodeks buks" u pasažu u Jevrejskoj 23, prvoj takve vrste otvorene pre više godina, prodaja je počela, a kupaca i prodavaca ima.

- Za osnovce knjiga kod nas košta od 275 do 300 dinara, što je više nego duplo jeftinije od novog udžbenika - predočavaju nam cenovnik u ovoj knjižari. - Za srednjoškolce, udžbenik košta oko 390 dinara.


BESPLATNO ZA PRVAKE

SVI prvaci sa teritorije Novog Sada dobiće besplatne komplete udžbenika za predstojeću školsku godinu. Nabavku kompleta udžbenika je finansirao Grad, što je deo mera socijalne i dečje zaštite. Za nabavku knjiga za prvačiće, iz gradske kase je izdvojeno više od 19 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije