ZORAN i Dragana Ćeran iz Prigrevice, nadomak Apatina, na nepuna četiri jutra plodne zemlje uzgajaju bostan, od čega su na tridesetak ari zasađene dinje. Letnja kraljica voća, lubenica, sigurno predstavlja lep izvor prihoda za ove vredne poljoprivrednike.

- U samom startu je godina bila loša, pošto je bilo hladno posle rasađivanja, pa je kasnilo skidanje tunela i zametanje, tako da smo počeli berbu tek polovinom jula. Prošle godine smo, na primer, počeli sa berbom dve sedmice ranije, oko 25. juna, ali ove sezone, zbog svega što nas je pratilo, ne očekujemo rekordan rod - kaže Zoran.

PROČITAJTE JOŠ - Žute lubenice pravi hit!


On dodaje da, ipak, prinosi nisu tako loši, ali i ne žali se na kvalitet lubenica i dinja. Kako su deo parcele kasnije sadili iz svog rasada, sezona će, ako sve bude u redu, potrajati ne samo do kraja avgusta, nego možda i duže, smatra Zoran, čija porodica ima četiri maloprodajna mesta u Prigrevici, ali i Apatinu i Sonti.

- Naravno, na početku svake sezone cena je nešto viša, a trenutno je 40 za lubenice i 60 dinara za kilogram dinja, međutim, na vrhuncu sezone cena padne na 25-30 dinara i tu se uglavnom zadrži - veli bački poljoprivrednik, kojem, pored supruge i oca, u proizvodnji pomažu i sinovi Dušan i Miloš, pa ne zavise od dodatne radne snage.

Dragana bere vrežu u bostanu Foto J. B.

Ovde očekuju prinos od oko 50 tona po hektaru kada je o lubenici reč, dok je kod dinja na ovako maloj površini teško odrediti prosečan prinos.

Đeranovi dnevno uberu od tone do tone i po, pa i dve tone ove vreže, i zavisi od prodaje. Inače, ovo domaćinstvo se već desetak godina bavi uzgojem lubenica.

Zoran s mirisnim dinjama

U POLjU I PO 14 SATI DNEVNO

- ZADOVOLjNI smo poslom, ali ne i zaradom. Dok platimo dažbine, seme, hemiju, kupimo gorivo za sledeću sezonu i ostalo, nema preteranog razloga za zadovoljstvo - pojašnjava Ćeran, i dodaje da u jeku sezone ova proizvodnja zahteva svakodnevno i do 14 sati mukotrpnog rada. - Teško je, izdaci su veliki, jer nema ni proizvodnje bez navodnjavanja, pa nam je celokupna površina pod sistemom "kap po kap".