Grad uništavao voće, useve i imovinu, bujice odnele puteve, vanredna situacija u Čačku i pod Ravnom gorom

E.V.N.

24. 06. 2019. u 09:41

Град уништавао воће, усеве и имовину, бујице однеле путеве, ванредна ситуација у Чачку и под Равном гором

Foto Tanjug

Dan posle nevremena u Srbiji pokušavaju da procene ponovnu štetu. U Ivanjici vanredne mere i dalje na snazi. U opštini Knić od ledenica uništeni voćnjaci i usevi

U ČAČKU je proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada, zbog jakog nevremena koje je u nedelju popodne zahvatilo Čačak i okolinu, sopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Pročitajte još: NEVREME U POŽAREVCU: Oluja obarala drveće, „crkavali“ kućni aparati

Načelnik Štaba za vanredne situacije Bratislav Zečević rekao je novinarima da je u Čačku pre mesec dana bilo uvedno vanredno stanje u 19 mesnih zajednica, ali da je jaka kiša i obilan i krupan grad u nedelju pogodio sve delove grada, što je, prema njegovoj oceni, dodatno pogoršalo situaciju. "U crvenoj smo meteo zoni, tako da smo u pripravnosti i uveli smo stalna dežurstva", rekao je Zečević.

Pročitajte još: POTOPLjENI AUTOMOBILI, VODA ULAZI U ZGRADE: Pogledajte kakav haos su ostavile padavine širom zemlje (FOTO/VIDEO)

Prema prvim podacima Štaba za vanredne situacije nevreme je pričinilo veliku štetu na poljoprivrednim usevima i voću, a od grada koji je u nekim selima bio veličine jajeta, oštećeni su kuće i automobili.

Grad je najviše padao u čačanskim selima Gornja Gorevnica i Milićevci u kojima je razbijao crepove na krovovima kuća i oštetio plastenike. Sitniji grad padao je i u naselju Atenica i selima Trnava, Lipnica i Viljuša.


NEVREME U IVANjICI PONOVO OŠTETILO ZASADE MALINE I KUPINE

Veliko nevreme sa kišom i gradom zahvatilo je Ivanjicu i okolinu i nanelo veliku štetu voćnim zasadima, a vanredna sitaucija u toj opštini koja je uvedena pre mesec dana i dalje je na snazi, rekao je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović. On je rekao novinarima da je nevreme sa gradom veličine jajeta, koje je u nedelju u popodnevnim satima zahvatilo Ivanjicu i okolinu, najviše štete nanelo zasadima maline, kupine i šljive.

Grad je najviše padao u ivanjičkim selima Dubrava, Cerova, Opaljenik, Svičina i Kušići. Usled obilne kiše potopljene su i glavne gradske ulice.

NEVREME UMANjILO PRINOSE U ŠABAČKOM KRAJU: KOCELjEVA NAJVIŠE POGOĐENA

GRAD i jaka kiša u Mačvi, Pocerini i Posavotamnavi umanjile su prinose i do 20 odsto, kažu u Poljoprivrednoj i savetodavnoj i stručnoj službi. U ovom trenutku najugroženija je višnja koja je u fazi branja, jer plodovi naglo trule, što utiče i na kvalitet i na količinu.

U okolini Šapca najviše je pogođena opština Koceljeva gde su domovi i u ponedeljak, dan posle oluje, mahom bili bez struje. Kompletna infrastruktura varošice je potopljena, pa sve službe rade punom parom kako bi se stanje što pre normalizovalo.

Koceljevački kraj prepoznatljiv je po uzgoju voća, ali tamošnji poljoprivrednici, ovog proleća, očajni su zbog vremenskih prilika. Poslednje olujno nevreme u nedelju ih je, kažu, dotuklo, a štete na svim voćnim vrstama su ogromne. Posebno, jer je i 3. juna Koceljeva teško stradala od kiše i grada. (A. D.)

U OPŠTINI KNIĆ OD LEDENICA UNIŠTENI VOĆNjACI I USEVI: BUJICE ODNELE SEOSKE PUTEVE

NEVREME praćeno kišom, olujnim vetrom i gradom pogodilo je u nedelju i opštinu Knić, a u pojedinim selima uništeni su voćnjaci i usevi i oštećeni putevi.

U selima Leskovac, Balosave, Vrbeta i Pajsijević padao je grad veličine teniske loptice i uništio voćnjake, ratarske i povrtarske kulture. Za samo 20 minuta palo je 27 litara kiše po metru kvadratnom, a usled bujičnih potoka ponovo su oštećeni atarski putevi.

Dejstvovalo je iz devet protivgradnih stanica i ispaljeno 29 raketa, pa je sprečena šteta većih razmera. Ipak, pojedine protivgradne stanice ostale su bez raketa i sada se traži način da se sa RHMZ obezbede nove količine.

U STAROJ PAZOVI 60 LITARA KIŠE PO KVADRATNOM METRU: KRENULE PODZEMNE VODE

NA području opštine Stara Pazova, samo tokom jednog dana palo je oko 60 litara kiše po kvadratnom metru. Od nedelje u nižim delovima Nove i Stare Pazove kao i Vojke, pojavile su se podzemne vode, a u ulicama u kojima nema kišnih odvoda voda je ostala na asfaltu i u ponedeljak, zbog čega su pojedini radnici kasnili na posao. Ekipe JKP "Vodovod i kanalizacija" izašle su odmah na teren i sa pumpama iscrpile vodu sa ulica. Sve službe su u pripravnosti zbog najave novih padavina. (S. K.)

POSLE OLUJE U ATARU GORNjEG MILANOVCA: VANREDNO POD RAVNOM GOROM

PROGLASILI smo vanrednu situaciju u mesnim zajednicama Pranjani, Kamenica, Bogdanica, Koštunići i Gojna Gora! Sve naše snage zaštite i spasavanja biće u stanju pune pripravnosti - rekao je u ponedeljak načelnik Opštinskog štaba u Gornjem Milanovcu za vanredne situacije, penzionisani potpukovnik Milorad Dimitrijević.

Sva ugrožena mesta su blizu Ravne gore, a njihovi meštani poznati su kao uzgajivači svih vrsta sezonskog voća i povrća.

- Pored štete na usevima, evidentirano je desetak kvarova na niskonaponskoj mreži, ekipe su na terenu, otklonjen je veći broj kvarova, pa se očekuje da će se normalizovati snabdevanje električnom energijom. Teritorija naše opštine je i dalje u crvenom meteoalarmu. Ispoljićemo uticaj preko Radarskog centra "Bukulja" da se sve naše protivgradne stanice, koje su u funkciji, popune neophodnim brojem raketa, s obzirom na to da su zalihe utrošene - izjavio je Dimitrijević. (M. B.)

VELIKA ŠTETA U POMORAVSKIM SELIMA: GRAD TUKAO REKOVAC I ĆUPRIJU

GRAD, veličine lešnika, u nedelju uveče naneo je štetu seoskim putevima i voću i povrću u rekovačkoj opštini. Najviše su pogođena sela Tečić, Komarane, Motrić, Sibnica, Bare, Komarane, Veliku Kruševicu i Bogalinci, saznajemo od predsednika opštine Aleksandra Đorđevića. Još nije poznato koliko je materijalna šteta u ovoj opštini, ali meštani od ponedeljka prijavljuju štetu, a komisija izlazi na teren.

Grad je pogodio i ćuprijsku opštinu, ali je obilna kiša, koja je padala gotovo sat i po, nanela veću štetu. U mnogim domaćinstvima poplavljene su podrumske prostorije. (Z.G.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije