Goša traži pravi kolosek

J. ILIĆ

sreda, 12. 06. 2019. u 08:28

Гоша тражи прави колосек

Foto Tanjug

Zakazan treći pokušaj prodaje fabrike šinskih vozila iz Smederevske Palanke. Već se prijavili potencijalni kupci iz Kine, Bugarske, pa čak i iz Australije

FABRIKA šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci je iz stečaja - po treći put, neposrednom pogodbom i uz prikupljanje pisanih ponuda - oglasila prodaju. Interesovanje je već pokazalo nekoliko inostranih kompanija, među kojima najviše onih iz - Kine.

Procenjena vrednost "Goše" iznosi 515 miliona i 727.000 dinara, a najvažniju imovinu čine građevinski objekti, oprema, zalihe, udeli, akcije, licence i patenti.

- Zainteresovani moraju do 12. jula da uplate depozit od 500.000 evra, ili polože prvoklasnu bankarsku garanciju, a prodaja će biti održana sedam dana kasnije u podne. Sudeći po interesovanju, očekujem da će posao biti uspešno okončan - kaže stečajni upravnik "Goše" Aca Mitić, bez širih informacija o potencijalnim kupcima.

PROČITAJTE JOŠ - "Goši" ostalo da čeka bankrot

Nezvanično, zainteresovanih ima i u Bugarskoj, pa i Australiji...

Inače, "Goša" je na prodaju prvi put ponuđena krajem prošle, a onda i u martu ove godine.

Podsetimo, nekadašnji gigant u proizvodnji šinskih vozila je 2007. bio prodat 2007. slovačkoj fabrici ŽOS iz Trnave, koja je deceniju kasnije svoja potraživanja prenela na ćerku firmu "ŽOS Zloven", a onda je fabrika prodata kiparskom "Lisnartu". Na kraju je potraživanja od Slovaka kupila firma "Konsalting kapital" iz Beograda...

Od 2014, fabrika nije redovno isplaćivala zarade radnicima, niti poreze i doprinose državi, pa je u novembru 2017. dug iznosio oko sedam miliona evra. I, stečaj je bio neminovan, tim pre što je kolektiv iz Smederevske Palanke i prema poveriocima "kratak" za oko 25 miliona evra.

Foto M. A. Mišić


APSURD

BIVŠI vlasnici "Goše" - slovački ŽOS i kiparski "Lisnart" - imaju status privilegovanih poverilaca. Prvi kupac je, naime, 2013. imovinu fabrike stavio pod hipoteku, na osnovu navodnog duga koji je "Goša" napravila u poslovanju sa svojim vlasnikom iz Slovačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije