U SVILAJNAČKOM Centru za kulturu je otvorena putujuća dokumentarna izložba pod nazivom "Naša istorija, naša sećanja", posvećena negovanju uspomena na oslobađanje Srbije 1918, odnosno solidarnost naših i francuskih vojnika tokom Velikog rata.

Član Opštinskog veća Ivana Nešić kaže da će nesvakidašnja postavka pred ovdašnjom publikom biti do kraja juna, a jedan od povoda za njeno gostovanje je i pobede učenika OŠ "Branko Radičević" iz Sedlara na takmičenju održanom u Francuskom institutu, u okviru projekta pod nazivom "Frankofoni horizonti".

PROČITAJTE JOŠ - ZAJEDNIČKA ISTORIJA, ZAJEDNIČKA SEĆANjA: U KCNS priređena izložba o solidarnosti srpskih i francuskih vojnika kroz istoriju

U saradnji sa Opštinom, postavku su realizovali Francuski institut u Srbiji, uz podršku iz Pariza, te ovdašnja firma "Šnajder elektrik". Uključene su bile i lokalne samouprave, te arhivi i muzeji iz Beograda, Kladova, Knjaževca, Leskovca, Negotina, Niša, Pirota, Prokuplja, Vranja i Zaječara, a utorski tim čine istoričar dr Stanislav Sretenović i arhitekta-konzervator dr Aleksandar Mirić.

PRIJATELjI

PRVI čovek Svilajnca Predrag Milanović je posebno istakao činjenicu da se prijateljstvo sa Francuskom kroz istoriju potvrdilo više puta, pa i 2014, kada je ova zemlja pomogla u saniranju posledica poplava.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i prvi savetnik ambasadora Francuske u Srbiji Nikolas Faj.