Pripadnici kriminalističke policije PU Kikinda otkrili su u subotu, 1. juna, oko 300 tona opasnog otpada hemijskog porekla u dvorištu nekadašnje fabrike “Hemik” u Kikindi, na Bašaidskom drumu.

Kako nezvanično saznajemo, radi se, uglavnom o ambalaži, kanisterima, džakovima i buradima od opasnih hemijskih materija, koje je u tom dvoruštiu nepropisno skladištila jedna novosadska firma koja je zakupac dela dvorišta nekadašnjeg “Hemika”.


Pročitajte još: Šta sa opasnim otpadom?


- Na oko 5.000 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora, nađeno je oko 300 tona ambalaže za opasan otpad koja nije uništena, već je tu skladištena mimo propisa. Lokacija je obezbeđena, a na licu mesta obavljen je uviđaj. Nadzori kontrolu je obavila inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine – nezvanično smo saznali.


Prema još nepotvrđenim informacijama, novosadska firma već duže vreme na tom mestu skladišti otpad ranih vrsta i raznog porekla.


Inače, ta firma nije jedini zakupac dvorišta nekadašnjeg “Hemika”, ali nije poznato ko je prijavio prisustvo opasne ambalaže na tom mestu.