Nezakonito trovanje divljih životinja tema je međunarodne radionice koja će biti održana od 8. do 10. aprila 2019. godine u Novoj Varoši, u organizaciji Fondacije za zaštitu lešinara iz Švajcarske, Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Fondacije za zaštitu ptica grabljivica iz Beograda, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Rezervata Uvac d.o.o. iz Nove Varoši.


Kako su saopstili organizatori, "Balkanski projekat protiv trovanja", u okviru koga se skup organizuje, ima za cilj da sve zemlje učesnice izrade strategiju borbe protiv trovanja lešinara i drugih životinja.


Pročitajte još: Beloglavi sup uginuo gladan


Opstanak lešinara na Balkanu i u Evropi u Novu Varoš dovešće predstavnike stručnih organizacije i državnih institucija iz čitavog regiona. Stručnjaci iz Grčke, Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Španije i Srbije ponudiće rešenja za sprečavanje trovanje lešinara i njihov povratak na nekadašnja staništa.


Lešinari su ptice grabljivice koje stručnjaci svrstavaju u grupu najugroženijih ptica na svetu. Njihove populacije svuda su ugrožene i uglavnom se smanjuju zbog trovanja. Lešinari su vredni prirodni čistači biološkog otpada koji svojim načinom ishrane sprečavaju širenje mnogih zaraza, od kojih su pojedine smrtonosne i za ljude. Pored sanitarne uloge, ove veličanstvene ptice duboko su utkane u folklor i kulturu naroda Balkana, a poslednjih godina postale su odličan su motiv za razvoj održivog i ekološkog turizma.


U Srbiji su iščezle čak tri vrste lešinara (bradan, crni strvinar i bela kanja), a jedina preostala vrsta je beloglavi sup koji svoj opstanak duguje velikim naporima ornitologa i meštana zapadne i jugozapadne Srbije, podseća se u saopštenju Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.