NEMAČKA kompanija "Bojsen Abgasistem" u narednih pet godina trebalo bi da uloži 65 miliona evra u svoj proizvodni pogon u subotičkoj Privrednoj zoni "Mali Bajmok" i zaposli oko 500 radnika. Kako bi investitora motivisali da ulaže baš u Suboticu, lokalna samouprava ponudila mu je besplatno gradsko zemljište površine deset hektara.

Brend kompanije "Bojsen Abgasistem" spada u svetske lidere u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju.

Gradska uprava objavila je elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u privrednoj zoni "Mali Bajmok", u kome se kao veoma značajna navodi, između ostalog, udaljenost od najvažnijih tačaka - centra grada, železničke i autobuske stanice, ali i rastojanje do graničnih prelaza Horgoš, Kelebija i Bajmok. Kao jedna od većih prednosti, ističe se i neposredna povezanost sa "Ipsilon krakom".

PROČITAJTE JOŠ - NOVI POGON U SUBOTICI: U planu fabrika auspuha

- Parcela je površine oko deset hektara, od ukupno 53 hektara, na koliko se prostire privredna zona u ovom prigradskom subotičkom naselju. Zemljište je kompletno infrastrukturno opremljeno, ima izgrađen vodovod, kanalizaciju, priključen gas, rasvetu, poseduje IT i elektroenergetsku infrastrukturu - navodi se u elaboratu.

- Zemljište se daje bez naknade, ali je urađena procena prihoda od 2019. do 2024. godine, po kojoj će lokalna samouprava od poreza na zarade, poreza na imovinu i ekološke takse inkasirati oko 1,2 miliona evra. Takođe, tokom realizacije investicije, javna i javna komunalna preduzeća ostvariće prihode po osnovu naplate naknade za priključenje na komunalnu infrastrukturu i izdavanje lokacijskih uslova...

I svakako, nemali značaj ima i činjenica da će u izgradnju objekta biti angažovana lokalna građevinska operativa, koja će realizovati radove na izgradnji objekta u vrednosti od oko 14 miliona evra.

NA JAVNOM UVIDU DO 18. FEBRUARA

DOKUMENT će biti na javnom uvidu u Sekretarijatu za investicije i razvoj, svakog radnog dana od 12 do 15 časova, sve do ponedeljka, 18. februara, kada je i poslednji rok za zainteresovane strane da pošalju primedbe.