Priručnik za proizvodnju zdrave hrane

B. Grgić

02. 12. 2018. u 07:00

Приручник за производњу здраве хране

Aleksandar Bulović, sa knjigom "Poljoprivreda bez pesticida" - Foto B. Grgić

Mladi agronom Aleksandar Bulović iz Gradiške, autor zapažene knjige o organskoj poljoprivredi. Imamo plodno zemljište, čistu vodu i vazduh, dobre autohtone sorte, organska đubriva...

MLADI agronom iz Gradiške, inače instruktor poljoprivrede u Kazneno-popravnom zavodu u Banjaluci Aleksandar Bulović ovih dana završava drugo prošireno izdanje stručne knjige "Poljoprivreda bez pesticida". Bulovićeva knjiga, koja je objavljena pre dve godine i postala u susednoj Hrvatskoj pravi hit, naišla je na veliku pažnju i u Srbiji, dok je u Republici Srpskoj i BiH manje zapažena. Upravo su Hrvati i inicirali drugo dopunjeno izdanje.

- Sve je krenulo u pravom smeru posle gostovanja u emisiji HRT "Na rubu znanosti". Knjiga se i u Srbiji veoma traži i čita. Jedna grupa konstruktora iz Osijeka pravi revolucionarnu mašinu za organsku poljoprivredu, koja će imati višestruku primenu, i oni traže da mašinu predstavim u dopunjenom drugom izdanju - priča Bulović.

Pročitajte još: Nedimović: Proizvođači, kupci, agronomi traže rešenje za malinu

OVAJ sjajni autor, koji se u knjizi posvećuje tradicionalnoj poljoprivredi uz puno poštovanje prirode, kaže da je u dopunjenom izdanju posebno obradio rusku tradicionalnu poljoprivredu, kao i primere iz Velike Britanije, odnosno iz iskustva baštovana princa Čarlsa.

- Mi imamo neslućene mogućnosti za proizvodnju zdrave hrane. Plodno zemljište, čistu vodu i vazduh, dobre autohtone sorte, organska đubriva na svakom koraku, nenarušenu prirodu i mnogo toga. Nisam izmislio toplu vodu, već sam sve to posložio u knjigu, a naravno sve sam isprobao na svom imanju na selu i u bašti KPZ u Banjaluci - tvrdi Bulović.

BULOVIĆ namerava da organskom proizvodnjom "zarazi" što već broj prijatelja i poznanika. Upravo je pokrenuo inicijativu za osnivanje udruženja, kako bi došao do izvora sredstava iz pretpristupnih fondova i lokalnog budžeta. Ističe da i država treba da učini svoje, prvenstveno u standardizaciji i sertifikaciji organske proizvodnje, koja je skuplja i zahtevnija, ali samo prividno. Poljoprivreda bez pesticida ipak obezbeđuje hranu koja je u odnosu na konvencionalnu pravi lek.

Pročitajte još: Prva zadruga u Lučanima

- Najvećim uspehom smatram pridobijanje istomišljenika, na koje utičem sopstvenim primerom, instrukcijama na poslu ili knjigom, kojoj sam posvetio veliku pažnju - rekao je Aleksandar Bulović, autor knjige "Poljoprivreda bez pesticida" koja će uskoro doživeti drugo, prošireno izdanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije