Hrana iz Banata u pedeset restorana

R. Šegrt

26. 11. 2018. u 18:54

Храна из Баната у педесет ресторана

Trpeza sa "potpisom" "Hrana iz Banata" / Foto R. Š.

Autohtoni specijaliteti u zajedničkom projektu univerziteta iz Temišvara i Kikinde. Na meniju šufnudle, ajnpren čorba, gibančice, nasuva...

PEDESET restorana u Banatu, po 25 iz rumunskog i vojvođanskog dela ove regije, ubuduće će imati znak "Hrana iz Banata" i u njima će se služiti tradicionalna jela ovog podneblja. Na meniju će biti specijaliteti koji se pripremaju po sopstvenoj recepturi, ali i ona jela koja se nalaze u jedinstvenom kuvaru koji je nastao baš ovim povodom. Tako će gosti samo u ovim restoranima moći da poruče nepoznatu ajnpren čorbu, grenadir marš, šufnudle, gibančice, langoš, cicvaru, ladnjaču, kitnikez, ali i gulaš, perkelt, ovčji paprikaš, nasuva...

Pročitajte još:Srpski ćevapi bolji od lazanja

Među onima koji će nositi sertifikat "Hrana iz Banata" jeste i čuveni restoran "Lojd" koji se nalazi u prelepoj zgradi "Politehnike" u srcu Temišvara, pored opere, a čiji je vlasnik Srbin Javor Radovanković. Posredstvom Privredne komore u Kikindi on je još pre nekoliko godina uspostavio saradnju sa ovdašnjim ugospiteljima i u Temišvaru promovisao jela od ludaje.

- Ovde je popularno tradicionalno jelo "tokanica" koja je slična srpskoj mućkalici. Sarma je nezaobilazna u oba dela Banata i svi je služimo u svojim restoranima. Srbija ima vrhunski kajmak, a u Rumuniji se služi palenta sa sirom, mlekom ili pavlakom - kaže Radovanković, koji osim "Lojda" ima još tri restorana brze hrane sa srpskim roštiljem.

Pročitajte još:NOVOTARIJE SA SAJMA ETNO HRANE: Oljutiš se džemom, a zasladiš sirom

Da ugostiteljstvo može uspešno da se širi u Srbiji i Rumuniji potvrđuje Goran Zonai, koji restorane ima u Vršcu i Temišvaru. I njegovi lokali dobili su sertifikat "Hrana iz Banata".

Izgled sertifikata

- Rumuni vole srpsku kuhinju i sve više vikendom dolaze u Vršac. Mi na meniju imamo niz specijaliteta sa roštilja koje smo sami kreirali i to se gostima mnogo dopada - objašnjava Zonai.

Kikindski ugostitelj Robert Pataki iz "Nacionalne klase", kao "hranu iz Banata", gostima će ponuditi ovčji paprikaš, kolenicu na žaru, juneći gulaš, jela od srnetine i druge divljači.

Setrtifikat "Hrana iz Banata" restoranima u Rumuniji i Vojvodini dodeljen je u okviru projekta "Lokalno nasleđe za aktivni turizam u Banatu", koji je finansirala EU. Realizovali su ga Zapadni univerzitet iz Temišvara i Grad Kikinda.

KIKINDSKI POTAŽ OD BUNDEVE

- KADA dovedem prijatelje na "Dane ludaje" u Kikindu, obavezno im preporučim potaž od bundeve, jer samo tu mogu da probaju. I ćevapi u srpskom Banatu su drugačiji od ovog na rumunskoj strani, i po veličini porcije i po kvalitetu - predočava Radovanković.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Анти Антифа

27.11.2018. 07:44

Већина тих јела уопште није непозната Можда аутору текста,коме врх кулинарства пљескавица и ћевап