Sazidali majstori pola Pirota

V. Ćirić

18. 06. 2018. u 08:16

U pirotskom selu Poljska održana izložba tradicionalne grnčarije. Selo nekadašnjih ciglara, u kome je svaka druga kuća pekla "banket"


Сазидали мајстори пола Пирота

RADIONICA Deca "pekla" stari zanat, Foto V. Ćirić

PRIGRADSKO pirotsko selo Poljska Ržana, udaljeno desetak minuta od centra grada, organizovalo je izložbu grnčarije i keramike. Nekoliko desetina grnčara iz ovog i drugih mesta pokazalo je svoje proizvode: ukrasne, ali i one koji se mogu koristiti svakodnevno, za kuvanje, pečenje i ostalu pripremu tradicionalne hrane.

Selo nekadašnjih ciglara, u kome je gotovo svaka druga kuća pekla "banket" od po nekoliko desetina hiljada cigala, kažu ovde, sredinom prošlog veka napravilo je dovoljno cigala da se sazida pola Pirota. U šali dodaju da su drugu polovinu proizvela okolna sela, ali su Ržanci bez premca, kao i u povrtarstvu. Šta god da su radili, i kako god da su radili, grnčarstvo su uvek negovali, i ono je opstalo do dana današnjeg.


- Gotovo da nema grada u Srbiji u kome nije radio ili još uvek ne radi neki grnčar koji je točak prvi put okrenuo ovde kraj Nišave. Slavu ovog zanata su proneli mnogi po Vojvodini, Makedoniji, Bosni, pa i u inostranstvu. Cilj nam je da ovakvim izložbama sačuvamo grnčarstvo, koje može da bude osnovna ili dopunska delatnost za svako domaćinstvo. Tražnja za grnčarijom je svojevremeno opala, ali su razni festivali i svetkovine, poput "Guče" na primer, ovo umeće ponovo učinili atraktivnim. Zato u okviru izložbe organizujemo i dečju radionicu u okviru koje regrutujemo buduće majstore - priča Slaviša Ćirić, predsednik MZ u Ržani.

On objašnjava i koje su prednosti hrane spremljene u zemljanim posudama.

- Glina je prirodni materijal, ali svet nikako da shvati da je hrana pripremljena u zemljanim ćupovima i posudama neuporedivo kvalitetnija. Samo zahteva da se vatra loži polako i umereno, kako bi se sačuvala njena svojstva. Jer prejaka temperatura uzme dušu namirnicama. Ovde i mala deca znaju da je kupus pripremljen u glinenoj posudi bez premca, baš kao i pasulj, kao i jagnje ispod sača, hleb ili pogača u crepulji - zaključuje Ćirić.


NAJSTARIJI Mihajlo i Ivana Ćirić

Među izlagačima u Poljskoj Ržani bilo je i žena, poput Snežane Đelić, koja je zanat nasledila od oca. Ona kaže da sa suprugom već nekoliko decenija okreću grnčarski točak i da svoje rukotvorine najviše prodaju po vašarima širom Srbije, pa i u Guči. Grnčarija im je odličan izvor dodatnih prihoda u kući, i sigurno će raditi dok god budu mogli, baš kao što to još uvek čine najstariji ržanski grnčari Ivana i Mihajlo Ćirić. Osim Ržane, veliki grnčarski centar u pirotskom kraju je i Suvodol.

TRADICIJA Snežana Đelić


PODRŠKA OPŠTINE

NA izložbi grnčarije u Ržani pojavio se i pirotski gradonačelnik Vladan Vasić, koji je poreklom iz ovog mesta. On je prisutnima rekao da grad podržava ovakve i slične skupove i da konkretnim merama opština nastoji da podrži ovu tradiciju.

- Zahvaljujući tome, život u selima se sve manje razlikuje od onog u gradu. U svim selima na kružnom putu živi se kao u Pirotu. U nekima od ovih sela imamo i prečistače za otpadne vode - kazao je Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije