Spremni za prve pacijente

Z. GRUMIĆ

07. 06. 2018. u 07:42

Posle tri meseca odlaganja, zgrada hitne pomoći biće otvorena za dve nedelje. Objekat izgrađen po evropskim standardima, vredan oko 400 miliona dinara

Спремни за прве пацијенте

Zgrada Hitne pomoći na Telepu Foto D. Dozet

VELELEPNA zgrada Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu, jedan od najsavremenijih objekata te vrste u regionu, definitivno će biti na raspolaganju pacijentima i zdravstvenom osoblju od 20. juna, za kada je najavljeno svečano otvaranje.

Trospratnica na Telepu, u čiju su izgradnju i opremanje najsavremenijom medicinskom i drugom opremom, grad i Pokrajina uložili oko 400 miliona dinara, ravnomerno deleći troškove, završena je za manje od godinu dana od postavljanja temeljca i bila je spremna za otvaranje već u martu. Ali je taj čin odložen za tri meseca pošto su se pojavili tehnički problemi u sistemu za provetravanje garaže.

- Zgrada je mogla nesmetano da proradi kako smo i planirali, a da u hodu budu otklonjenti ti neznatni nedostaci, ali smo odlučili da sačekamo - ističe za "Novosti" dr Zoltan Horvat, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo. - Sada je moderna zgrada na Bulevaru patrijarha Pavla potpuno spremna da prihvati pacijenate i medicinsko osoblje.

Zbog odlaganja puštanja u upotrebu nove zgrade Hitne pomoći, po nalogu odgovarajuće inspekcije, odložen je za tri meseca i početak rekonstrukcije zgrade Doma zdravlja na Limanu, jer deo službi te ustanove treba da bude dislociran u objekat Hitne pomoći u Vršačkoj ulici.

- Za protekla tri meseca je moglo dosta toga da se uradi u realizaciji ove velike investicije novosadskog zdravstva, za koju je u republičkom budžetu obezbeđeno 400 miliona dinara - dodaje doktor Horvat.

Nameštaj za novu zgradu Hitne pomoći, izrađen u novosadskom DES-u, kao i medicinska oprema eminentnih svetskih proizvođača, nabavljeni su istovremeno kada su radnici novosadskog "Graditelja" gradili zgradu, tako da je po njenom završetku bila odmah i opremljena.


Dr Zoltan Horvat


Zgrada će u prizemlju imati apoteku koja će građanima biti na raspolaganju 24 sata, noćne ambulante za decu i odrasle, kuhinju i restoran za zaposlene i osobe na edukacijama.

Na prvom spratu je Edukativni centar za održavanje seminara, kongresa i za stalnu obuku zaposlenih u različitim oblastima, od medicinskih do kurseva za vozače. Tu će se održavati i vežbe studenata medicine i stomatologije.

Trijažno-distributivni centar, gde će u smenama od 12 sati raditi po dva lekara i dve medicinske sestre, smešten je na drugom spratu, a uprava i administracija su na poslednjem spratu zgrade.

Poseban kvalitet zgrade je i to što njene tri sale mogu da budu pripremljene za prihvat 50 pacijenata u slučaju većih nezgoda.

GARAŽA U DVA NIVOA

UZ glavni objekat, u dvorištu je izgrađena i garaža u dva nivoa, sa radionicom, kapaciteta 40 sanitetskih vozila. - Zadržavanjem postojećih i otvaranjem novih punktova Hitne medicinske pomoći u gradu i prigradskim naseljima, deo vozila se neće nalaziti u toj centralnoj garaži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije