Milunka Savić - heroina za sva vremena

J. S.

31. 03. 2018. u 09:46

Милунка Савић - хероина за сва времена

FOTO: Tribina o Milunki Savić (Pres služba KCNS)

Povodom 45 godina od smrti hrabre Srpkinje održana tribina u KCNS. Žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja u Beogradu jedva dobila posao čistačice

MILUNKA Savić (1892 – 1973), heroina čuvenog srpskog Gvozdenog puka bila je najodlikovanija žena ne samo u Prvom svetskom ratu,nego u istoriji ratovanja, ali i pored svega toga, mi i dalje malo znamo o njoj, a ona se tek nedavno uspela „probiti“ u srpske školske udžbenike – rekao je novosadski istoričar Srđan Graovac sinoć u Kulturnom centru Novog Sada.

Na predavanju „Milunka Savić – heroina Gvozdenog puka" Graovac je podsetio da je Milunka bila vojnik u slavnom Gvozdenom puku, čiji su se pripadnici zbog izuzetne hrabrosti okitili četvrtinom svih odlikovanja koje je dobila srpska vojska tokom oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.


Pročitajte još: Milunka Savić: Heroina, pa čistačica


Istakla se kao bombaš u Kolubarskoj bici, te je najpre odlikovana Karađorđevom zvezdom sa mačevima. Godine 1915. u Makedoniji, teško ranjena, povlačila se preko Albanije. Posle nekoliko meseci oporavka vratila se na Solunski front. Učestvovala je i u bici na Kajmakčalanu.

Tokom ratovanja bila je ranjavana devet puta. Poštovali su je francuski velikani general Šarl de Gol i admiral Geprat. Nagrađena je najvišim odlikovanjima - Ordenom za hrabrost i medaljom „Miloš Obilić". Jedina je žena u svetu koja je odlikovana Francuskim ratnim krstom s palmom, a dobila je i dva ordena Legije časti.

- Posle demobilizacije 1920. godine, sunarodnici su brzo zaboravili njenu ratnu hrabrost. – istakao je Graovac.


Pročitajte još: Tuga srpske Orleanke


On je podsetio da je Milunka živela u siromaštvu i da joj je bila potrebna „veza“ kako bi dobila posao čistačice u jednoj banci u Beogradu. Njeno plemenito srce,međutim, nije otvrdnulo ni u ratu ni u nemaštini - uz svoju kćerku i još troje usvojene dece, odškolovala je i 30-oro mališana iz svoje rodne Koprivnice.

Tek 2013. godine, 40 godina posle njenog upokojenja,može se reći da smo joj se kao sunarodnici delimično odužili. Ekshumirana je iz porodične grobnice u Beogradu i sahranjena u Aleji velikana.

Pozivnica za izložbu posvećenu Milunki (2013.g)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije