Milunka Savić: Heroina, pa čistačica

Marko LOPUŠINA

12. 03. 2011. u 20:58

Buran život srpske Jovanke Orleanke, koja je bila nosilac Karađorđeve zvezde i dva ordena Legije Časti

VEST da će Francuzi, čuvari sećanja na heroje Prvog svetskog rata, ove godine u Parizu otvoriti muzej u kome će biti i bista, ordenje i fotografije Milunke Savić obradovala je njenog unuka Dejana Stankova:

- Baka Milunku više su cenili Britanci i Francuzi nego naša država. U Srbiji joj je postavljen samo jedan spomenik, u Jošaničkoj Banji, ali zaista ružan.

Milunka Savić, ćerka Radenka i Milice, rođena je 1889. u selu Koprivnici kod Raške. Kada je počeo Balkanski rat 1912. prerušila se u muško da bi od mobilizacije zaštitila brata i otišla kao regrut Milun na front. Bila je bombaš i jurišnik. Preživela je devet ranjavanja, albansku golgotu, oporavak na Krfu i u bici na Crnoj reci zarobila 23 bugarska vojnika.

Saveznici su je odlikovali sa dve francuske Legije časti i ratnim krstom, britanskim ordenom svetog Majkla, ruskim ordenom svetog Đorđa Pobedonosca. Uvažavali su je kao srpsku Jovanku Orleanku.

Kakva je zapravo bila Milunka Savić?

- Rođen sam 1955. godine. Odrastao sam pored baka Milunke u njenoj kući na Voždovcu. Davala mi je da se igram sa njenim ordenjem, od kojeg sam pravio voziće i vukao ih po ćilimu. Bila je divna, topla i nežna. Volela je decu. Pored moje majke Milene, odnegovala je i tri devojčice iz naše familije - Višnju, Zorku i Milku, ali i još tridesetak druge dece - kaže Dejan Stankov, koji se bavi računarima i živi na Novom Beogradu.

Milunka Savić se 1923. godine u Beogradu udala za Veljka Gligorevića iz Mostara. Upoznali su se u gradu na Neretvi kada je Milunka bila predložena za počasnog direktora Zatvora Mostar.

- Zaljubila se u pet godina mlađeg momka, venčali su se i naredne godine dobili ćerku Milenu. Brak je potom ugašen, jer se deda Veljko odselio u Banjaluku. Školovala je ćerku, moju majku Milenu, koja se kasnije zaposlila u preduzeću „Ivan Milutinović“. Tu je upoznala inženjera Vojislava Stankova i udala se. Baba je ostala da živi u svojoj kući na Voždovcu, a mi smo bili na Dorćolu - priča Milunkin unuk.

PIŠTOLJ U TORBICI - MILUNKA je iznad svega volela pravdu. Seljaci iz okoline Raške su se jednom 1960. godine žalili da njen rođak ima konja koji gazi njihove useve. Baba je opomenula rođaka da veže „šarca“. On joj je odgovorio da je konj neukrotiv. Milunka je izvadila pištolj, ubila konja i rešila problem sa seljacima - priča Milena Stankov.

Dejan je često od bake slušao ratne priče, ali, priznaje, kao dečak ih nije razumeo.

- Pričala mi je da je od oca Radenka naučila da se bori za život, a ne da ubija neprijatelje. Zato je u ratu i zarobila veliki broj stranih vojnika. Jednog dana u njenu kuću je došao neki Bugarin, bivši zarobljenik. Sprijateljili su se i oženila ga jednim od svoje usvojene ženske dece - priča Dejan Stankov.

Vadi na sto dve kutije sa fotografijama i ordenjem. Pokazuje nam Albansku spomenicu, Karađorđevu zvezdu, medalju za hrabrost. Gledamo Milunkine snimke s početka 20. veka. U kutiji su pisma i slike sa potpisima njenih prijatelja - Arčibalda Rajsa, admirala Geprata, generala Franša d’Eperea.

- Bila je obrazovana žena, govorila je francuski i nemački. Kralj Aleksandar i predsednik Tito je nisu cenili, a ni baba Milunka nije za njih marila - dodaje Dejanova supruga Milena Stankov.

I pored svetske slave, objašnjava unuk, Milunka Savić posle Prvog svetskog rata nije u Srbiji imala odgovarajući status.

- Radila je kao švalja u fabrici vojnih uniformi, bila je kuvarica, a od 1927. godine i čistačica u Hipotekarnoj banci u Beogradu. Osam godina kasnije je unapređena - postala je čistačica kancelarije direktora banke. Od zlobnih činovnika je dobijala ocenu 3 za svoj rad „nadničara“ - priča Dejan.

U vreme okupacije, Nedićeva vlada je zaposlila kao državnog zastupnika, a Titova vlast joj je 1945. godine dodelila penziju.

- Mnogo neistina je pisano o mojoj babi Milunki. Nije tačno da je bila zarobljena u nemačkom logoru na Banjici. I nije tačno da je posle Drugog svetskog rata bila siromašna. Imala je penziju, kuću... Mene je vodila u Nišku Banju. Čitav razred đaka je vodila kod „Pelivana“ na kolače. Putovala je sa saborcima u Grčku i Francusku u srpskoj narodnoj nošnji i sa ordenjem na grudima - priča unuk.

Njegova supruga nam pokazuje poslednji snimak Milunke Savić iz sedamdesetih prošlog veka sa ćerkom Milenom.

- Kada je prodala kuću na Voždovcu od države je u naselju Braće Jerković dobila 1972. godine mali stan na četvrtom spratu, u zgradi bez lifta. Posle tri šloga, preminula je u tom stanu. Imala je 84 godine - kaže Dejan Stankov.

Srpska heroina, koja je upisana u sve enciklopedije sveta kao žena heroj, umrla je u oktobru 1973. Sahranjena je u Aleji velikana na Novom groblju, uz najviše počasti. Na njenoj kući na Voždovcu, danas Ulici Milunke Savić, postavljana je spomen-ploča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

smuggler

13.03.2011. 09:56

@mile - Sramota je što o Milunki današnja omladina nezna ništa. U Srbiji je možda tek svaki 10. slučajni prolaznik čuo za ime Milunke Savić, a njenu rodnu kuću u selu Koprivnica je odavno uništio zub vremena. Do njenog rodnog sela se danas može doći jedino traktorom ili nekim terenskim vozilom.Svakako - hvala joj za sve što je učinila za ovu državu, svoj narod i neke moje rođake!

Solunac BiH

12.03.2011. 22:14

Nasa gospoda politicari bi mogli mnogo da nauce iz njenog primera.Patriotizam nije da drpaju i pune svoje dzepove,vec kao Milunka,da daju sve od sebe i nista ne traze za uzvrat.Srpski narod je skoro zaboravio ovu heroinu i njenu lekciju iz patriotizma i ugleda se u "nove patriote".Piscu teksta svaka cast, napokon i jedan dobar tekst u srpskim novinama.

Miodrag Bumbic

12.03.2011. 22:27

Hrabra Milunka, nje cemo se uvek secati, a ko se seca tih cinovnika koji su je ponizavali!!!

marko

29.06.2011. 03:16

@Miodrag Bumbic - kako god..nje ce se narod uvek secati vise nego onih koje je najvise zaduzila....

vladebl

13.03.2011. 07:32

Svi nas vše cijene nego mi sami sebe , a onda nam je neko drugi kriv jer je ovako ili onako ... :-(

Кривоторбић

13.03.2011. 09:43

Нека је вечна слава и хвала великом јунаку! Њен пример треба да буде водиља нашој деци.За нас је изгледа већ касно?!

Nina

02.07.2015. 20:47

@Кривоторбић - Zasto da je ponizavamo i da je zovemo 'junakinja', kao 'uciteljica' ili 'ministarka'? One je bre hrabri junak!

Filip

13.03.2011. 11:31

Zahvaljujući ovakvim ljudima jedna zemlja stiče reputaciju i ugled, a ovi kraljevi maršali i predsednici danas iz petnih žila gledaju samo kako da ih zakopaju što dalje kako bi oni na neki jadan način došli do izražaja.

sinisa

13.03.2011. 11:32

Od drzave dobila stan?Zar zli komunisti da joj daju penziju i stan,pa cakda je sahrane kao heroinu?

Milena

13.03.2011. 11:38

Sram da bude kralja Aleksandra Karadjordjvica, i zbog Milunke Savic ali i zbog vojvode Zivojina Misica i mnogih drugih nasih heroja iz Prvog svetskog rata koje je ponizavao. Pa videli smo i u filmu "Montevideo" kako nije hteo da da novac za nasu reprezentaciju da putuje na svetsko prvenstvo u Montevideu zato sto nisu hteli u njoj da ucestvuju Hrvati. On je ziveo i vladao samo za Hrvate a oni su mu dosli glave. Tako to biva.

Cile

24.02.2012. 06:40

@Milena - Što da ga bude sram zbog Vojvode Mišića? Pa oni su bili u OK odnosima. Mišić se na žalost rano razboleo pa nije imao prilike da uživa u penziji. Milunka je kao što se vidi iz priloženog bila skromna žena i nije se otimala za ordenje i počasti. Taj podatak iz filma Montevideo Bog te video treba proveriti. Priča se i piše svašta, verujte. Evo, na vikipediji stoji da je 10 meseci bila u logoru a to nije istina. Kralj Aleksandar je prevaren od strane Hrvata, kao i mnogi drugi Srbi.

Jugoslava Pravdic

10.11.2013. 17:49

@Milena - Milena, Malo je reci 'da bude sram Aleksandra Karadjordjevica.' Tu se vidi taj dupli, prikriveni, odnos prema svojima, pogotovu, onih boljih. Milunka je morala, odmah, postati, Predsednik vlade.

Jugoslava Pravdic

10.11.2013. 17:53

@Milena - @Cile Nije kralj Aleksandar prevaren od strane hrvata, prevario je on sam, svog dedu. Kad se diskutuje, onda moraju stvarne cinjenice uzimati u obzir. Kako je mogao dati stanove, sve privilegije 1200 i nesto slovenaca, a nije nista Milunki Savic. Kralj Aleksandar Karadjordjevic je od poltronske linije srba, jako povodljiv.

Vito Raski

14.03.2011. 05:06

Srbija, ili bolje reci, samo po neko, ko procita ovakve clanke, o nasim velikim, ne pokolebljivim a iznad svega nenadmasnim zaljubljenicima svoje zemlje, za koju su krv svoju prolivali, a mnogi i zivote dali, setimo se s vremena na vreme. Dok drugi narodi gaje svoje osecaje, i u svim prilikama isticu hrabrost njihovih heroja i heroina, mi se setimo, samo, kao ovom prilokom, za koju zahvaljujemo Marku Lopusini koji je iz krajeva odakle i nasa heroina Milunka Savić. Hvala i njemu i "Novostima."

rebro

23.03.2011. 14:48

Kada su Francuzi 1945.godine odlikovali Milunku Savic, na citavoj planeti Zemlji, 7 MILIONA vojnika je stajalo u stavu mirno i pozdravljalo heroja.A od drzave je dobila metlu, cetku i kofu.

Jugoslava Pravdic

10.11.2013. 17:46

@rebro - @rebroDa, to je to, nase prokletstvo, zavist sitnotrgovacka, zavist sitnih ljudi. Zato smo ovde, gde smo.

nesko

29.11.2011. 00:14

i pored svega sto je prezivela u zivotu ,toliko ranjavanja i svega ostalog, bog joj je dao da dozivi duboku starost. bila je veliki covek ali u pogresnoj drzavi!

jabla

24.10.2012. 18:11

Moram da dodam jednu ispravku na tekst, pre neki dan je bila emisija Kvadratura kruga posvecena Milunki, nazalost ona nije sahranjena u Aleji velika i sahranjena je bez ikakvih pocasti.

Miroslav Zivkovic

25.11.2017. 13:07

@jabla - Ja sam licno pokrenuo akciju i 10.novembra 2013 je prebacena u aleju velikana gde joj je i mesto.

Beograd98

18.04.2018. 15:41

Sve dok bude bilo anglofila,rusofila i slicniih u nasem narodu, nikad se nece postovati domaci velikani poput Milunke Savic. Uzas, kakvi smo mi izdajnicki narod!