Morbile su zaobišle dobar deo Pomoravlja

Z. GLIGORIJEVIĆ

05. 02. 2018. u 08:02

Морбилe су заобишлe добар део Поморавља

Foto N. Fifić

Zbog pravovremene vakcinacije epidemija malih boginja nije registrovana u nekim opštinama. Na području Svilajnca, Despotovca i Jagodine nema obolelih

SVILAJNAČKA i despotovačka opština jedne su od retkih u Srbiji u kojima nije bilo pacijenata, ni medicinskog osoblja obolelih od morbila, dok u jagodinskoj Opštoj bolnici i Domu zdravlja nema nijednog medicinskog radnika obolelog od ove bolesti.

Kako bi sprečila obolevanje generacija koje nisu vakcinisane, direktorka Doma zdravlja u Svilajncu Vera Branisavljević, slala im je preporučene pošiljke kojima ih je pozivala da se što pre vakcinišu. Odaziv je bio odličan, i prema nedeljnim izveštajima Zavoda za javno zdravlje iz Ćuprije, u ovoj opštini nije zabeležen nijedan oboleli od oktobra prošle godine. Pre dva-tri dana direktorka je poslala nove pozive nevakcinisanoj deci da bi tačno utvrdila koja od njih više ne žive u svilajnačkoj opštini.

PROČITAJTE I: DRUGA ŽRTVA MORBILA U SRBIJI: Posle 10 dana borbe preminuo dvogodišnji Jakov

- Nisam razmišljala o zahtevu da se obolelim lekarima bolovanje plaća u punom iznosu, iako su to s jedne strane i zaslužili jer rade sa obolelim, ali treba znati da ni oni nisu bili vakcinisani - kaže direktorka Vera Branisavljević.

Direktor Doma zdravlja u Despotovcu Dejan Milošević kaže da ni u ovoj opštini nema obolelih, ali da postoji potencijalno žarište u selu Milivi. U to se selo se, kaže, doseljavaju lica sa Kosova i Metohije i to bez dokumentacije pa im nisu upućeni ni pozivi za vakcinaciju.

Dok direktor Opšte bolnice u Jagodini kaže da je normalno i po zakonu da se medicinskom osoblju obolelom od boginja na radnom mestu - bolovanje plaća 100 odsto.

MALE BOGINJE U PROKUPAČKOJ OPŠTOJ BOLNICI: OBOLELE DVE MEDICINSKE SESTRE

DVE medicinske sestre sa Odeljenja pedijatrije prokupačke Opšte bolnice "Dr Aleksa Savić" obolele su od malih boginja. Kod njih je konstatovan blaži oblik morbila od kojih su obolele jer su bile u kontaktu sa dečakom obolelim od malih boginja. Do sada je u prokupačkoj opštini registrovano osam slučajeva obolelih, uglavnom dece romske nacionalnosti iz Žitnog Potoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije