Rudnik otvara nove jame

M. Bošnjak

03. 02. 2018. u 07:39

Рудник отвара нове јаме

Ulaz u jamu "Rudnika"

Istraživanja pokazala da u Gornjem Milanovcu uz nove rezerve uglja imaju budućnost. Očekuju novih 400.000 tona. U mašine uloženo čak milion i po evra

PREDUZEĆU Rudnik i flotacija "Rudnik" na istoimenoj planini, krovu Šumadije, vek eksploatacije produžen je za još najmanje šest godina zahvaljujući novootkrivenim rezervama od 400.000 tona rude! Prošlu godinu, trinaestu od privatizacije preduzeća, obeležila su čak tri njegova rekorda.

Pročitajte još: Gornji Milanovac na stazama starog sjaja

- Prošla godina nam je rekordna po količini od blizu 300.000 tona otkopane rude. Prethodni rekord bio je ostvaren 2015. kada je otkopano 287.000 tona. Drugi važan uspeh su istražni pripremni radovi, od kojih zavisi otvaranje novih rudnih nivoa. U aprilu smo kupili novu mašinsku garnituru, koja je i našla novu rudu, a u to istraživanje smo uložili milion i po evra - objašnjava Aco Ilić, generalni direktor "Rudnika".

Novih 400.000 tona rude je duplo više od dosadašnjih poznatih rezervi.

Pročitajte još: Gornji Milanovac - grad nikao na divljem polju

- Eksploatacija novootkrivene rude počeće u januaru naredne godine. Imamo punu godinu da priđemo tom bogatom nalazištu koje se nalazi oko 80 metara niže od svih naših dosadašnjih radova. Namučićemo se, ali ćemo iskopati tu rudu, koja je višestruko premašila ulaganja - nastavlja Ilić.

Privatizaciju ove firme 2004. godine prodajom beogradskoj kompaniji "Kontango" svi nadležni državni organi ocenjuju kao jednu od deset najboljih, najuspešnijih u Srbiji. A do tada je "Rudniku" pretio - stečaj.

- Tada je bilo zaposleno 295 radnika, sada ih preduzeće ima 452. Lane je zaposleno 30 novih radnika. U novu jedinicu istražnog bušenja primili smo sedam radnika, a ako ove godine kupimo još jednu mašinsku garnituru na to mesto ćemo primiti još devet radnika.

Ilić kaže i da je zahvaljujući boljim uslovima znatno smanjen broj povreda na radu. Prošla godina za "Rudnik" je rekordna i što se tiče priznanja: prva nagrada Privredne komore Srbije za društveno odgovorno poslovanje u grupi srednjih preduzeća, glavna međunarodna nagrada Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu dodeljena na Malti, kao i priznanje PKS direktoru Aci Iliću.

RUDNA RENTA

- PROŠLE godine, rudna renta prema državi iznosila je oko 80 miliona dinara, a opštini Gornji Milanovac se vratilo 32 miliona. Ova sredstva se troše isključivo za infrastrukturne objekte u lokalnoj zajednici. Dosad su ulagana u vodovod na Rudniku, gradnju puteva - kaže Ilić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mire

03.02.2018. 08:02

U podnaslovu piše da su otkrivene nove rezerve uglja a Rudnik bi trebalo da je rudnik olova i cinka...samo kažem...

OR

05.02.2018. 09:43

Одакле угаљ на Руднику,ако не знате не пишите лажи На Руднику се вади цинк ,олово,бакар и остали метали?