INICIJATORI promene imena Zrenjanin, odnosno vraćanja gradu predratnog naziva Petrovgrad iz istoimene organizacije koju je osnovao ovdašnji istaknuti privrednik i vlasnik nekoliko preduzeća Budimir Jovanović, svoj predlog pretočili su u proglas. Uz podršku 12 drugih organizacija i društava, među kojima su "Svetosavlje", udruženje članova i prijatelja Matice srpske, SNP "Svetozar Miletić", udruženje "Petrovgrad" u proglasu ističe da bi se vraćanjem starog naziva gradu ispravila velika istorijska nepravda.

- Osnovani smo 17. novembra, na dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, sa ciljem da mu vratimo ime koje je 2. oktobra 1946. komunistička, jednopartijska skupština, nedemokratski promenila u Zrenjanin. Pravi je trenutak za to, jer se u 2018. navršava 100 godina od oslobođenja i isto toliko od prisajedinjenja Banata, Bačke i Srema matici Srbiji - ističe se u proglasu.

Ovakvo zalaganje za "ispravljanje istorijske nepravde" izazvalo je burna reagovanja u gradu na Begeju. Posebno što "Petrovgrad" ne insistira mnogo na javnoj debati o svojoj inicijativi. Pokretu nije blisko ni eventualno organizovanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o predlogu. Postavlja se, jednostavno, kao da je sve već odlučeno i zahteva da njegovu volju za promenu imena grada aminuje vladajuća koalicija u Skupštini Zrenjanina. Istovremeno, građanima se poručuje da neće imati dodatnih troškova za zamenu dokumenata, jer će nova vaditi po isteku roka važnosti sadašnjih.

Najžešći odgovor "Petrovgradu" stigao je iz Zrenjaninskog socijalnog foruma (ZSF). Ovde su prvo istakli političke motive i ukazali da desničarski krugovi iz Zrenjanina povremeno obnavljaju inicijativu za promenu imena grada. Ciljevi su, ističu u ZSF-u, "potiskivanje antifašizma i potiranje sećanja na socijalistički period, u kojem je Zrenjanin doživeo najveći prosperitet". Ukazuju i na pravni aspekt, po kojem neće moći tako lako da prođe inicijativa.

Spomenik Žarku Zrenjaninu

- Po Zakonu o lokalnoj samoupravi, Skupština grada ne može svojom odlukom promeniti ime naseljenog mesta. Postoji pravna mogućnost iniciranja izmene, ali prvo kroz referendum, da se proveri da li uopšte postoji volja. Takva odluka imala bi veliku političku težinu, jer bi bilo krajnje problematično da se naziv jednog velikog grada promeni bez saglasnosti njegovih stanovnika - ističe Miroslav Samardžić iz ZSF-a.

O proglasu "Petrovgrada" zasad niko nije reagovao iz zvaničnih struktura grada.

REFERENDUM JEDNOM PROPAO

NAZIV Bečkerek, u raznim jezičkim varijantama, grad je zadržao više od šest vekova, do 1935. godine, kada je promenio ime u Petrovgrad, po kralju Petru Prvom Karađorđeviću. Današnji naziv dobio je 1946. godine, po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu. Početkom devedesetih godina i sa pojavom višepartijskog sistema, održan je referendum o promeni imena, gde su građani odlučili da ostane Zrenjanin.