SKORO dve decenije od kako je IMK "29. novembar" iz Subotice otišao u stečaj, više od 1.000 bivših radnika nije dobilo zaostale zarade.

Sve što je dobijeno parčanjem i prodajom nekadašnjeg "carstva dobre hrane" otišlo je za namirivanje dugova prema državi, a poslednji tračak nade radnici su imali letos, kada je prodata centralna zgrada u Tolminskoj ulici. Kako se i to slilo na račun Poreske uprave, radnici najavljuju žalbu Ustavnom sudu, kako bi pravnim putem došli do svojih potraživanja.

- IMK "29. novembar", u prvi stečaj otišao je 1989. godine, kada je većina radnika ostala bez posla. Od 1.092, na posao se posle prinudnog poravnjanja vratilo samo njih 204, ali je novi stečaj uveden 2008. godine, jer su propali svi pokušaji privatizacije - podseća Ištvan Huđi, predsednik Samostalnih sindikata Subotice, dodajući da je slučaj nekadašnjeg giganta u mesnoj industriji jedinstven u Srbiji. - Potraživanje radnika iz 1989. prema tadašnjem zakonu ušlo je u četvrti isplatni red, dok su potraživanja onih koji su radili sve do 2008. ušla u drugi isplatni red. Posle prodaje imovine na račun firme, u više navrata, slilo se oko 140 miliona dinara, ali taj novac je otišao Poreskoj upravi, te radnici nisu dobili bukvalno ništa.

Radnicima se u proseku duguje oko 1.000 evra, jer su dugo pre no što je stavljen katanac, bili na minimalcu.

- Nadali smo se da će bar nešto ostati od prodaje imovine, ali se to nije desilo. Od imovine preduzeća ostali su samo objekti u Malim Pijacama, ali ko zna kada će oni naći kupca, a mi ne možemo toliko da čekamo - dodaje Marija Novkov, koja je u preduzeću provela tri decenije. - Meni se duguje oko 200.000 dinara, nekima manje, nekima više od toga, a tu su i doprinosi koje su radnici morali sami da uplaćuju da bi im staž bio povezan i da bi mogli da odu u penziju.

POZIV SINDIKATA

ZBOG ovakve situacije formiran je Inicijativni odbor, angažovane su tri advokatske kancelarije i Sindikat poziva bivše radnike da dođu u kancelariju iza Otvorenog univerziteta svakog radnog dana do 20. decembra, kako bi se sastavila žalba i kako bi pokušali da naplate ono što im se duguje.