Monaški život u objektivu Darka Dozeta

I. R.

30. 10. 2017. u 08:05

Nakon publike u Gračanici, priliku da vide deo izložbe fotografija foto-reportera "Večernjih novosti" Darka Dozeta, posvećene proslavi 700 godina manastira Krupa, imaju i stanovnici severne Kosovske Mitrovice

Монашки живот у објективу Дарка Дозета

Darko Dozet Foto I. Radulović

KOSOVSKA MITROVICA - Nakon publike u Gračanici, priliku da vide deo izložbe fotografija foto-reportera "Večernjih novosti" Darka Dozeta, posvećene proslavi 700 godina manastira Krupa, imaju i stanovnici severne Kosovske Mitrovice. Galerija "Akvariju", u saradnji sa Domom kulture u Gračanici, predstavila je desetak fotografija koje će građanima biti dostupne do utorka 31. oktobra.

Naš poznati fotograf Darko Dozet ovekovečio je objektivom ovaj hram posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, prirodne lepote tog kraja i preostali verni srpski narod. Tokom svoje duge istorije manastir je okupljao ne samo stanovnike Like i Dalmacije, na čijoj se granici nalazi, već i sve Srbe ma gde oni živeli.

O značaju očuvanja kulturne baštine kroz fotografiju, govorio je i iguman manastira Devine vode otac Fotije, koji je ujedno i otvorio ovu izložbu.

- Upravo na ovom manastiru, koji datira iz 14. veka, možemo da vidimo svu posvećenost kralja Milutina kao velikog umetnika. Kao što ovaj umetnik kroz fotografiju izražava inspiraciju, tako je i kralj Milutin izražavao u svoje vreme inspiraciju datu mu od samog Boga i radio velika dela, ne samo ovde, već na celom Balkanu i čak do Jerusalima - rekao je Fotije.

O radu Darka Dozeta govorile su njegove kolege novinar "Večernjih novosti" Ivan Radulović i foto-reporter Bojan Slavković.

"KORENI DUŠA"

- KROZ objektiv Darka Dozeta ispucano je stotine hiljada kadrova, ali ono što mene posebno raduje je to što je on ovekovečio stradanje Srba na Kosovu i Metohiji i to predstavio kroz seriju fotografija "Koreni duša". - rekao je Radulović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije