KURŠUMLIJA - To je bila smišljena i planska akcija, to nije naivno urađeno! Osim straha i panike među meštanima, pričinjena je i velika materijalna šteta, jer je čoveku zapaljena kuća, njegovim susedima 3.500 bala sena, a drugom vlasniku pomoćni objekat.

Ovim rečima Dragan Rajković, predsednik MZ Kosovanička Rača kod Kuršumlije, objašnjava da su meštani ovog i okolnih sela nadomak administrativne linije s Kosmetom uznemireni zbog nedavnog upada Albanca koji je prethodnog vikenda, u noći između subote i nedelje, zapalio nekoliko objekata kraj magistrale Niš - Priština.

- Najgore je što nam niko ne objašnjava kako to da Albanac luta našim selima. Šta bi se dogodilo da smo mi to uradili tamo, brujala bi sva javnost u regionu - revoltiran je jedan od meštana, koga zatičemo u selu, ali koji ne želi da mu objavimo ime.

Pročitajte još: TRAŽE ZAŠTITU I ODGOVORNOST: Meštani kuršumlijskih sela zabrinuti zbog upada Albanaca sa Kosmeta

Čuli su, kaže, različite verzije o upadu piromana sa Kosmeta, od toga da je pešice krenuo za Niš, do toga da je duševno poremećen. Naš sagovornik u Rači živi sa suprugom i dvoje dece, pa ga brinu ilegalni prelasci preko administrativne linije. Pojedini meštani su uvereni da je piroman sa Kosmeta (kako su čuli, mlađi Albanac) imao pomagače, a oni stariji i ozbiljniji kažu da ne žele da šire paniku, ali da zahtevaju zaštitu.

Pročitajte još: Piroman Albanac sa Kosmeta, zapalio dva objekta u selu kod Kuršumlije

- Iako smo čuli da mu je određen jednomesečni pritvor, ne treba ga pustiti dok ne prizna koji su mu bili motivi, ali i dok ne nadoknadi pričinjenu štetu - naglašava Rajković, dok Goran Bojović, čijem je domaćinstvu pričinjena šteta paljenjem slame, opominje da je paljenjem objekta i njihovom komšiji pričinjena znatna materijalna šteta, uprkos brzoj reakciji vatrogasaca.

Dragan Rajković Foto D. Zečević

BESPRAVNA SEČA

POSLE saslušanja kod osnovnog javnog tužioca u Kuršumliji, četrdesetdvogodišnjem Albancu sa KiM koji je zapalio dva objekta u kuršumlijskim selima određen je jednomesečni pritvor, a meštani uz administrativnu liniju opominju i na česte bespravne seče šume na ovom području koje čine Albanci, ali i nedavne učestale pljačke napuštenih srpskih kuća, u mesnim zajednicama Merdare i Rača, gde živi tek oko hiljadu duša.