Albanci pale i pljačkaju

D. ZEČEVIĆ

13. 10. 2017. u 11:35

Албанци пале и пљачкају

Požar u napuštenoj kući u Kosovaničkoj Rači Foto Privatna arhiva

Žitelji kuršumlijskih sela zabrinuti zbog upada s Kosmeta

KURŠUMLIJA - To je bila smišljena i planska akcija, to nije naivno urađeno! Osim straha i panike među meštanima, pričinjena je i velika materijalna šteta, jer je čoveku zapaljena kuća, njegovim susedima 3.500 bala sena, a drugom vlasniku pomoćni objekat.

Ovim rečima Dragan Rajković, predsednik MZ Kosovanička Rača kod Kuršumlije, objašnjava da su meštani ovog i okolnih sela nadomak administrativne linije s Kosmetom uznemireni zbog nedavnog upada Albanca koji je prethodnog vikenda, u noći između subote i nedelje, zapalio nekoliko objekata kraj magistrale Niš - Priština.

- Najgore je što nam niko ne objašnjava kako to da Albanac luta našim selima. Šta bi se dogodilo da smo mi to uradili tamo, brujala bi sva javnost u regionu - revoltiran je jedan od meštana, koga zatičemo u selu, ali koji ne želi da mu objavimo ime.

Pročitajte još: TRAŽE ZAŠTITU I ODGOVORNOST: Meštani kuršumlijskih sela zabrinuti zbog upada Albanaca sa Kosmeta

Čuli su, kaže, različite verzije o upadu piromana sa Kosmeta, od toga da je pešice krenuo za Niš, do toga da je duševno poremećen. Naš sagovornik u Rači živi sa suprugom i dvoje dece, pa ga brinu ilegalni prelasci preko administrativne linije. Pojedini meštani su uvereni da je piroman sa Kosmeta (kako su čuli, mlađi Albanac) imao pomagače, a oni stariji i ozbiljniji kažu da ne žele da šire paniku, ali da zahtevaju zaštitu.

Pročitajte još: Piroman Albanac sa Kosmeta, zapalio dva objekta u selu kod Kuršumlije

- Iako smo čuli da mu je određen jednomesečni pritvor, ne treba ga pustiti dok ne prizna koji su mu bili motivi, ali i dok ne nadoknadi pričinjenu štetu - naglašava Rajković, dok Goran Bojović, čijem je domaćinstvu pričinjena šteta paljenjem slame, opominje da je paljenjem objekta i njihovom komšiji pričinjena znatna materijalna šteta, uprkos brzoj reakciji vatrogasaca.

Dragan Rajković Foto D. Zečević

BESPRAVNA SEČA

POSLE saslušanja kod osnovnog javnog tužioca u Kuršumliji, četrdesetdvogodišnjem Albancu sa KiM koji je zapalio dva objekta u kuršumlijskim selima određen je jednomesečni pritvor, a meštani uz administrativnu liniju opominju i na česte bespravne seče šume na ovom području koje čine Albanci, ali i nedavne učestale pljačke napuštenih srpskih kuća, u mesnim zajednicama Merdare i Rača, gde živi tek oko hiljadu duša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Милан

13.10.2017. 11:59

Само нек је мирно у Београду наша власт и полиција неће реаговати. Не бих волео наравно али доћиће Косово и у главни град све је више шиптара још им ветар у леђа мигранти из муслиманских земаља дају.

DD

17.10.2017. 13:47

@Милан - Sve ide ne bas polako, potiskuju nas, dok vlasti ćute. ZAŠTO? Srbi će vrlo brzo biti NAROD U RASEJANJU.

Marko B.

13.10.2017. 12:05

Nisam krao šumar mi je dao ja sam samo pet- šest odsekao. Ko će čoveku da nadoknadi 3500 bala. Kooo??? Šta se radi sa šumokradicama po Djakama, Kutlovu i Kravaru.

Toplicanin

13.10.2017. 12:18

Hvala Novostima jedini koji pisu o situaciji u Toplici! Dok drzava Srbija cuti o cuti Albanci korak po korak idu prema Nisu. Sta je sa pasosima koji se kupuju u Toplici? Svi cute a znaju razlog! Gde je Presednik Srbije da nesto kazr zbog ovoga?

dragan

13.10.2017. 12:20

Само једно постоји решење за шиптаре и њихову бахатост.

ГДЕ

13.10.2017. 12:23

Шта ли тек работају на КиМ? А како их тамо спречити - када их ни овде нисмо у стању???

Francesco

13.10.2017. 12:24

Za to vreme, tamo daleko na severu, Beograd se čisti, glanca, polira, nepregledni špaliri čuvara reda u novim tek sašivenim šljaštećim uniformama izbacuju babe iz gradskog prevoza i čuvaju pozadinu homo paraderima. Onda iz revolta tamo dole daleko daleko na jugu daleko izvan vidokruga nezavisne države Beograd, uzmeš pravdu u svoje ruke - i dobiješ 20 godina robije.

Srbijanka

13.10.2017. 12:43

Što bi neko reko, ovo ćemo podneti mirno i dostojanstveno i nećemo dozvoliti da nasednemo na provokacije !? Pa dokle bre !? Pa valjda dok ne dođu do Beograda !

Mile

13.10.2017. 12:46

Sta je cudno nastavljaju da rade ono sto su 50 godina radili na Kosovu dok ga nisu ocistili.Toplica je sledeca na udaru jer sela oko Kursumlije prazna i to sto ima srpskih kuca bice napusteno bilo zbog straha, bilo zbog prodaje.A mi se i danas pitamo kako smo izgubili Kosovo jos planiramo i autoput da im napravimo.

1389

13.10.2017. 13:58

@Saki - Какви црни граничари кад ми немамо границу нажалост? Улазе нам мигранти без проблема, улазе нам шиптари пиромани, дронисти, терористи. Тужна је наша полиција и војска, а некада су били понос народа.

Чикириз

13.10.2017. 16:03

Ми у тим подручјима имамо неколико жандармериских база!? Јесу ли оне празне?? Шта раде жандарми??!

Првослав

15.10.2017. 10:33

Ово је појава траје десетак година,.Наша власт је неспособна и не жели то да то спречи! Хоће Топлицу да дају шиптарима! наши судови раде у корист шиптара, месец дана за паљевину куе, одузимање тестере за сечу шуме, трактор не подпада под средство за превоз сечене шуме као ни шиптарин који је исту секу! А нама обичним грађанима милиција и суд ј**у и оца и мајку за безмачајне грешке! Живела правничка Србија!

DD

17.10.2017. 13:50

Imamo li mi neku LOKALNU VLAST I POLICIJU? Beogradu smo mi ona daleka rupa na svirali!! Mozda ne moramo bas sve da trpimo ko goveče u jarmu!!

Gvozden

17.10.2017. 14:14

Ljudi, da li ste bez ruku i nogu? Jeste li ih videli na delu? Svi u ruke motke pa udri, zajedno! Pa nek sude celo selo, babe i decu... Narod se umorio, tačno! Ali ako bude trebalo da se bezi sa ognjista?? Kad se ne bi provlačili nekaznjeno, malo bi drugačije bilo

Mario Zemunac

19.10.2017. 00:24

A šta rade naši graničari i policija za to vreme ? Jedu sarme i gledaju televiziju ? Ljudi, keste li svesni koliko mi novca godišnje dajemo od poreza da bi smo bili bezbedni?