Tri decenije čuvene Norveške kuće u Gornjem Milanovcu

M. BOŠNJAK

03. 10. 2017. u 15:27

U rudničko-takovskom kraju još živi sećanje na internirce iz Drugog svetskog rata. Vikinški brod i srpski opanak u jednom arhitektonskom simbolu

Три деценије чувене Норвешке куће у Горњем Милановцу

PRIJATELJI Ambasador Bjonstad i predsednik Kovačević,Foto M. Bošnjak

GORNJI MILANOVAC - Od 1942. do 1945, u nacističke logore po okupiranoj Norveškoj je iz bivše Jugoslavije bilo internirano 4.500 mladih ljudi, mahom Srba, od kojih se čak 60 odsto nije vratilo kućama... Taj, po zlu čuveni "Krvavi put", zbližio je dva naroda, pa je osnovano Društvo srpsko-norveškog prijateljstva i, pre tri decenije, podignut njegov svojevrsni arhitektonski simbol - čuvena Norveška kuća u Gornjem Milanovcu.

U prisustvu ambasadora Kraljevine Norveške u našoj zemlji Arnea Bjonstada, organizatori proslave su bili Norveško društvo "Srbija", Društvo prijatelja "Norveška - zapadni Balkan" i ovdašnja lokalna samouprava, pa su na spomenik podignut u okviru spomen-kompleksa nazvanog "Brdo mira" položeni venci.

- Ove godine smo dočekali mnogo prijatelja iz Norveške, posebno iz oblasti Nordland, koji su letos uredili spomenike Srbima u toj zemlji, te sa kraljem Haraldom položili vence na centralnom groblju u Botnu - istakao je prvi čovek Gornjeg Milanovca Dejan Kovačević, podsećajući na to da je gradonačelnik komune Vefsn, na severu Norveške, Jan Arne Lovdal čest i drag gost.

Podsetimo, Norveška kuća ima simboličan, dvostruki izgled. Sa leve strane je to kao pramac vikinškog broda, a sa desne starinski srpski konak. Sada su na red došli temeljna rekonstrukcija zdanja, te preuređenje i dopuna stalne muzejske postavke...

GOST od 96 leta

U SRBIJI ima još šest preživelih interniraca, a jedan od njih - Velimir Pavlović (na slici) iz Beograda, inače zatočenik u logorima Karasjog i Korgen - je prisustvovao svečanosti u Gornjem Milanovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije