Novi život Bešenova

J. S.

četvrtak, 26. 01. 2017. u 17:42

Нови живот Бешенова

Obnovu Bešenova pokrenule "Novosti" pre četiri godine , Foto: D. D.

RTV snimio polučasovnu emisiju o jednom od šesnaest fruškogorskih manastira

U FEBRUARU Radio-televizija Vojvodine emitovaće polučasovnu emisiju posvećenu fruškogorskom manastiru Bešenovo. Akciju za obnovu ovog manastira iz 13. veka, posvećenog Svetim arhanđelima Gavrilu i Mihajlu, "Novosti" su pokrenule 2013. godine.

Tokom protekle četiri godine na manastirskim iskopinama postavljeni su temelji hrama koji je zatim ozidan i osveštan. U planu je ikonopisanje unutrašnjih zidova i izgradnja velikih konaka.

Autor emisije Borislav Hložan ističe da je emisija dokumentarnog tipa i govori o tome kako se sa malo dobre volje može učiniti mnogo - darivati drugi život Bešenovu, jednom od 16 fruškogorskih manastira.

Rediteljka emisije Olivera Šešlija priseća se da je 2011. godine, radeći emisiju o vojnim lekarima koji povremeno dolaze u sremsko mesto Prnjavor, u blizini Bešenova, snimila i priču o crkvištu koje je čuvalo tragove nekadašnjeg bešenovskog manastira.

- Tada je još postojala samo drvena crkvica pored starih lipa i u travu zarasli temelji većeg objekta - kaže Šešlija. - Sledeći put sam Bešenovo posetila 2015, radeći emisiju o dr Radivoju Simonoviću i njegovim fotografijama fruškogorskih manastira. Bila sam zatečena velikim napretkom koji sam videla, sećajući se kako je nekada izgledalo.

Po rečima rediteljke, tada se potpuno iskristalisala priča da bi valjalo napraviti TV emisiju o velikom podvigu ponovog uzdizanja manastira. Tako se sa kolegom Hložanom i snimateljem Željkom Totom ponovo obrela u Bešenovu.

DONACIJE

DINARSKI račun manastira 340-11007646-60 otvoren je u Erste banci. Devizni račun i bankarska instrukcija za uplate iz inostranstva: IBAN:RS35340000001101007936 SIFT:GIBARS22Pratite nas i putem iOS i android aplikacije