Kanali čekaju lađe

Z. RAJIĆ

četvrtak, 03. 11. 2016. u 17:10

Канали чекају лађе
Zahtev da nautika dobije status privredne grane u razvoju. Plovni putevi otvorili bi 5.000 radnih mesta

NAUTIKA mora da dobije status privredne grane u razvoju, poput banjskog i seoskog turizma, a otvaranjem najmanje 3.000 kilometara plovnih puteva pojavilo bi se oko 5.000 radnih mesta. Ovo je glavni zaključak skupa posvećenog potencijalima nautičkog turizma na vojvođanskim kanalima, koji je održan u Kucuri, u organizaciji Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) i uz podršku udruženja "Dunavski propeler" iz Beograda.

- Samo šest od ukupno 600 kilometara osnovne kanalske mreže u Vojvodini nije plovno, tako da je velika zabluda da se na njima ne može razvijati nautički turizam. U planu je da se do 2025. godine nautički potencijali unaprede kroz izgradnju marina, pristana i privezišta za rekreativna plovila - istakao je zamenik generalnog direktora JVP "Vode Vojvodine" Stevan Ilinčić.

Mirjana Živković, glavni inženjer za plovidbu u "Vodama Vojvodine", predstavila je projekat izgradnje četiri privezišta - kraj brane na Tisi, na kanalima u Turiji i Somboru i kod prevodnice u Kucuri. Predviđeno je da se uz privezišta izgrade pristupni putevi, rampe za izvlačenje čamaca i piknik-setovi za odmor. Najvrednije privezište (10 miliona dinara) bilo bi napravljeno na kanalu DTD u Kucuri, gde je ove godine izgrađen 15 metara dugačak pristan za čamce, koji je ujedno i platforma za pecaroše, gde je postavljeno šest piknik-stolova i posađeno drveće na bentu.

- Logičan sled je da posle izgradnje osnovne infrastrukture dođe do gradnje privrednih objekata na kanalima, kao što su vizitor centri, ugostiteljski lokali, kamping naselja, zimovnici za čamce, remontne radionice, kompleksi za sportove na vodi i prodavnice nautičke opreme - naveo je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Prof. dr Zoran Radmilović i inž. Krsto Pašković iz udruženja "Dunavski propeler" i nautičar Radomir Ječinac predložili su da država finansira izradu studije koja bi jasno ukazala na potencijale za razvoj nautičkog turizma, posebno na osnovnoj kanalskoj mreži u Vojvodini.

Skup je održan na salašu "Kod Peleta" u Kucuri, kao deo kampanje vrbaskih ekologa "Putevima panonskih mornara", čiji je pokrovitelj Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a sufinansijeri su opština Vrbas i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

LEPOTA SRPSKIH REKA

KROZ desetak multimedijalnih prezentacija, 66 učesnika skupa iz 38 organizacija upoznalo se sa lepotama i bogatstvima reka i kanala u Srbiji, industrijskim nasleđem na njihovim obalama i zanemarenim vodnim vezama sa susedima u regionu.

SANACIJA PREVODNICE U BEZDANU

NA skupu u Kucuri, vlasnik firme World Strong Guard iz Debrecina u Mađarskoj Janoš Major objavio je da će obezbediti donaciju "Vodama Vojvodine", koja podrazumeva sanaciju i konzervaciju prevodnice na Velikom bačkom kanalu kod Bezdana. Ova prevodnica, izgrađena 1856, prvi je objekat u Evropi na kojem je primenjeno podvodno betoniranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

David Pravnik

03.11.2016. 20:09

A ko to sprecava da se to desi, morao bi da ide na odgovornost. Ako imate ideju nazovite ministarstvo odgovorno za to i trazite prijem da upitate ministra. Ministar je duzan da vam odgovori na sva ova pitanja.

Mila

04.11.2016. 07:18

@David Pravnik - ...ministarka Mihajlović?...mislim da je Mrkonjić za nju bio tatamata,ali ona ume LEPO DA PRIČA....a i žensko je...pa...ako kasne projekti,ili NJU ne zanimaju projekti koji bi dugoročno bili jako korisni za Srbiju,NJU niko ne dira...ili ne sme (zbog onih koji je "guraju")...a ti su....pazi da ne napišem...a svi znamo....