Bez licence čak 400 lekara

D. ALIHODžIĆ

01. 08. 2016. u 07:54

Без лиценце чак 400 лекара

Detalj sa jednog od stručnih usavršavanja

Zdravstvena inspekcija već dva meseca kontroliše ordinacije na jugoistoku Srbije, u sedam okruga. Neki u penziji, neki napustili medicinu, a ima i zaboravnih koji tek sada sakupljaju bodove

ČAK 400 lekara, od ukupno 7.000, koliko ih zvanično radi na jugoistoku Srbije, trenutno nema licencu. To ne znači da svi krše zakon: neki su otišli u penziju, deo je odustao od rada u zdravstvu, a za neke se još utvrđuje zašto su ostali bez ovog dokumenta. U svakom slučaju, ovo su zvanični podaci Lekarske komore - dobijeni posle zdravstvene inspekcije koja na teritoriji sedam okruga već dva meseca proverava rad u pomenutim ustanovama.

Ove godine, podsetimo, navršava se sedam leta od usvajanja Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji propisuje da lekari svake godine moraju da skupe određeni broj bodova, kako bi mogli da obnove licencu. Kad su počele kontrole, mnogi su se tek tada setili da dostave dokumentaciju... Inače, potrebno je deset bodova, odnosno dokaz da su se edukovali i usavršavali na domaćim i inostranim naučnim skupovima.

- Tokom interne kontrole smo utvrdili da jedan naš kolega, od 689 lekara koliko ih radi u Kliničkom centru, nije obnovio licencu. Po Zakonu, on ne sme da bude na radnom mestu, pa smo ga uputili na godišnji odmor. S obzirom na to da je reč je o lekaru koji je pred penzijom i kaže da nije znao za ovu proceduru, a uspeo je da prikupi bodove, on će biti vraćen na posao - kaže prof. dr Zoran Radovanović, prvi čovek KC u Nišu, koji nije čekao da mu zdravstvena inspekcija zakuca na vrata.

U ovoj službi, koja "pokriva" ogromnu teritoriju - od Zaječara, preko čitavog Pomoravlja, Niša, Prokuplja i Pirota, do granice sa Makedonijom - radi samo sedam inspektora. Otkrili su, međutim, da licencu nisu obnovili jedan vlasnik privatne ordinacije u Nišu i jedan lekar koji radi u privatnoj praksi. Shodno dopunama zakona, ni oni ne smeju biti u kontatku sa pacijentima. Ranije su mogli da rade uz nadzor mentora, odnosno lekara koji ima licencu, ali sada više ni to nije moguće...

Pored penzionisanih, mnogo je i lekara od kojih se nije očekivalo da se odreknu medicine. Da li će oni, u međuvremenu, pokušati da prikupe bodove, tek će se videti, ali je izvesno da onome ko angažuje lekara bez ovog dokumenta sleduje kazna od milion dinara, dok će takav medicinar morati da plati globu u rasponu od 100.000 do 300.000 dinara.

Aktuelni predsednik Komore dr Aleksandar Radosavljević, koji radi u niškom Domu zdravlja, nije odgovarao na poruke. Ni dr Dragan Stefanović, lekar iz privatne prakse koji je zamenjivao Radosavljevića dok je ovaj bio na bolovanju, takođe nije želeo da govori na ovu temu. Jedino je Mlađan Stojković, u Lekarskoj komori zadužen za edukaciju, pojasnio da je bodove, ipak, relativno lako prikupiti.

- Učešće na međunarodnim naučnim skupovima donosi devet poena, a na domaćim dva do tri. Uz to, i sama Komora godišnje organizuje šest do sedam besplatnih edukacija, pa svaki lekar može i bez finansijskih ulaganja da ispuni uslov za obnovu licence - zaključuje Stojković.

ZAKONSKA OBAVEZA

SVAKI lekar koji položi državni ispit mora biti član Komore, što važi i za nezaposlene kolege. Upis košta 8.000 dinara, penzioneri mesečno plaćaju 400, dok se zaposlenima odbija 0,8 odsto od plate. Članstvo u Srpskom lekarskom društvu nije obavezujuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Sydney

01.08.2016. 09:13

...kaze se da lekari nemaju dozvolu/odobrenje za rad. LICENSE je tudja rec. EDUCATION se na srpskom kaze obrazovanje/ucenje i slicno...tuzno je gledati kako unistavate svoj jezik...

bule

01.08.2016. 12:55

Zašto penzioneri lekari, koji nigde ne rade moraju bilo šta da plaćaju lekarskoj komori? Postavlja se pitanje i da moraju, a odakle i iz koje penzije?

Zoran

01.08.2016. 13:22

Neka mi samo neko objasni zašto lekari nemaju fiskalnu kasu i ne daju račune kao što moraju da se daju i za kupovinu obične žvakaće gume.