Čuveni leskovački slikar slike darovao svom gradu

I. Mitić

15. 05. 2016. u 14:20

Jovan Popović zaveštao umetnička dela Narodnom muzeju. Vukosava Popović prošla kroz "pakao papirologije" kako bi ostvarila suprugovu poslednju želju

Чувени лесковачки сликар слике даровао свом граду

Umetnik Jovan Popović, Vukosava Popović

DVADESET umetničkih dela, ulja na platnu, čine zbirku koju je supruga slikara Jovana Popovića poklonila leskovačkom Narodnom muzeju. Kako bi ostvarila poslednju želju svog životnog saputnika, Vukosava Popović je prošla kroz "pakao papirologije", ali nije odustala od namere da ispuni amanet umetnika koji je preminuo pre četiri godine, u 88. godini života.

Popović je bio autor prve slike modernog izraza u Leskovcu, pokretač i aktivni učesnik gradskog likovnog života i jedan od najvećih umetnika u istoriji leskovačkog slikarstva. Govorio je da slika svoj unutrašnji svet, pa pitanja gde nalazi inspiraciju za njega nisu imala mnogo smisla.

- Moj muž je bio izvanredan čovek. To kakav je slikar bio, neka govore drugi. Imao je specifične poglede na svet. Nije bio materijalista i vrlo je retko prodavao slike, ali je zato mnoga dela poklanjao. Rođeni je Nišlija, ali je u Leskovcu proveo 72 godine svog života i smatrao je da treba ovom gradu da ostavi neka svoja dela i ključ od ateljea koji mu je opština svojevremeno ustupila. On je to osećao kao svoju dužnost prema nekom drugom mladom slikaru - kazala je Vukosava Popović.

Nekoliko slika u legatu je iz njegovog ranijeg perioda, a najveći broj poklonjenih dela je stvarao pred sam kraj života. Popović je slikao i u dubokoj starosti, jer drugačije, kako je govorio, nije znao, ni mogao, da započne dan. Slikarstvo je bilo njegova nasušna potreba. Bio je skroman čovek. Poštovan i cenjen od kolega, istoričara umetnosti i publike. Nažalost, njegov legat još nije formiran, a dela koje je poklonio gradu su tek posle četiri godine od ustupanja ugledala svetlost dana.

- Imali smo mi mnoge velike ljude. Čini mi se da ovaj grad u tom smislu nije nešto uradio, ne samo prema njemu. Međutim, Jovan je, ipak, mislio da je velika stvar to što je dobio atelje, i u znak zahvalnosti je svake godine opštini poklanjao po jedno svoje delo, a ovaj legat je hteo da ostavi mlađim generacijama, jer je smatrao da će na taj način naučiti nešto novo. Ako ništa drugo, da vole svoj grad i da nešto učine za njega - kaže Vukosava Popović.

Tokom svoje dugogodišnje karijere Popović je učestvovao na gotovo svim kolektivnim i humanitarnim izložbama, ali je za više od šest decenija svoje slikarske karijere imao tek dvadeset samostalnih izložbi, što svedoči o njegovoj nenametljivosti i o tome da mu je važno bilo samo da slika.


BOGATA KARIJERA

JOVAN Popović je rođen 1925. godine u Nišu. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završio 1951. godine u klasi LJubice Cuce Sokić i Koste Hakmana.

Prvu samostalnu izložbu imao je dve godine kasnije, a poslednjom je obeležio 65 godina karijere. Radio je kao dizajner u leskovačkom preduzeću "Zele Veljković", a penziju je dočekao u leskovačkom Domu kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije