Srpsko kolo za Ginisa

Lj.PRERADOVIĆ

05. 10. 2015. u 20:45

U novom naselju 12.000 folkloraša, držeći se za ruke, u nedelju izvelo jedinstven, šest kilometara dug "ples". I mlado i staro, svi ko jedan igrali

Српско коло за Гиниса

RASPLELO se kolo na Novom naselju. Više od 12.000 folkloraša raznih generacija, svi ko jedan, uhvatilo se u njega, sa željom da obore Ginisov rekord. Pucalo je sve juče novosadskim ulicama od šarenila boja nošnji, i osmeha na licima učesnika. Držeći se za ruke, u kolu dugačkom šest hiljada metara, dok su sa razglasa odzvanjali muzika i pesma, s nestrpljenjem su, cupkajući u mestu, čekali taktove velikog bačkog kola, kojim je zvanično počelo desetominutno nadmetanje.

Ni toplo oktobarsko sunce, nije im smetalo. Pržila je zvezda, ali učesnici velikog, dosad neviđenog spektakla u nas, nisu marili. Pripadnice lepšeg pola, doduše, međusobno su se, zagledajući jedna drugu, proveravale da li se šminka razmazala.

- Ma sve je u redu, ne brini - uveravala je tinejdžerka Anja drugaricu do sebe.

Cupkajući u ritmu muzike s razglasa, Tijana Prijović (14) i njena majka Bosa, obučene u nošnje leskovačkog kraja, ushićene što su deo velikog spektakla, kažu da su došle iz Minhena, gde su članice KUD "Jelenak". Njih dve su u Novi Sad doputovale još u petak, a već sutra se vraćaju u Nemačku.

- Kad smo čule da se igra kolo za Ginisa, odmah smo se prijavile - gotovo uglas kažu Tijana i Bosa, napominjući da veruju da će rekord biti oboren. - Mi smo iz dijaspore, a ovo je nešto veličanstveno. Ovoliko različitih nošnji na jednom mestu, jedinstven je doživljaj. Imaćemo šta da pričamo kad se vratimo u Minhen.

- Ma uspećemo, videćete - ubeđuju nas Milena Peeva, direktor centra za rad sa decom i Violina Petkova, rukovodilac malih folkloraša. - Dobro smo se pripremili i naučili sva tri kola.

U nepreglednom kolu duž Bulevara Slobodana Jovanovića Nikola Mišić iz Centra za kulturu "Veljko Dugišević" iz Kučeva kod Požarevca, kaže da je u kolu za Ginisa 35 starijih igrača. Još dodaje, s neskrivenim ponosom, da su na dve probe naučili zadate igre: veliko bačko kolo, užičko i katanku.

Pozivu da se kao pojedinci pridruže obaranju velikog rekorda, nisu odoleli ni Novosađani Magdalena Radosavljević obučena u banatsku nošnju i njena majka Ružica Milanović.

Posle desetominutnog "domaćeg zadatka" i besprekorno odigrana tri kola, učesnici su se razišli uvereni da će za godinu dana, kada se procedura završi, i komisija pregleda video-materijal, iz Londona stići vest - rekord je oboren! Prethodno zabeleženi rekord, bio je 250 učesnika.


IGRAČI IZ REGIONA

U ŠARENILO nacionalnih nošnji, u kolo se uhvatilo više od 12.000 igrača iz više od 270 folklornih društava iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Italije, Mađarske, Slovenije, Nemačke, Austrije.

Ovim poduhvatom, Novi Sad je dobio još jedan adut na putu da stekne status evropske prestonice kulture.


DECA IZ BUGARSKE

MEĐU folklorašima se izdvaja grupa dece. Ozbiljnih lica, obučeni u bugarsku nošnju, kažu da je njih 46 iz dečjeg ansambla "Trakiće" došlo iz grada Slivena. Za igranje kola za Ginisa u Novom Sadu, čuli su na takmičenju folkloraša u Prokuplju i odmah se prijavili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Србенда

05.10.2015. 21:34

Тако је Србенде!!! Језик, писмо, традиција, култура и религија ! Јер без тога нема ни нас ! Живела Србија !

mrgud

05.10.2015. 21:39

U svet je iz Novog Sada poslata najlepša slika, da vide kakva je Srbija. Svaka čast za poduhvat.