Novi Sad: Pare od kazni nestale bez traga

N. SUBOTIĆ

28. 01. 2013. u 20:59

Нови Сад: Паре од казни нестале без трага
Otkrivene nove nepravilnosti u poslovanju “Gradskog zelenila”. Ne zna se gde su završavale pare od uklonjenih vozila

U JKP “Gradsko zelenilo” otkrivena je još jedna nepravilnst. U pitanju je, kako objašnjava Ivan Nožinić, portparol ovog gradskog preduzeća, način i evidencija trošenja novca dobijenog od kazni, koje su naplaćivane prilikom uklanjanja “paukom” nepropisno parkiranog vozila sa zelene površine. Iznosi, kojima se ne može ući u trag godišnje su dostizali i nekoliko miliona dinara.

JKP “Gradsko zelenilo”, podsećamo, 2004. godine, prilikom formiranja JKP “Parking servis” predalo je ovom preduzeću i svoja dva “zelena pauka”, koji su uklanjali vozila sa zelenih površina. Sa svoje strane, “Parking servis” je, prilikom svakog odnošenja nepropisno parkiranog vozila sa zelene površine u Novom Sadu, deo sredstava od naplaćene kazne, u visini 1.200 dinara, fakturisao “Gradskom zelenilu” na ime nadoknade za oštećenu zelenu površinu.

- Upravo ova stavka predmet je istrage koju nadležni organi vode u vezi s nenamenskim trošenjem budžetskih sredstava u našem preduzeću - kaže Nožinić.

- Naše preduzeće, naime, sa “Parking servisom” ima ugovor o transferu sredstava, i svakog petog u mesecu, na naš račun stižu pare koje su prikupljene na ovaj način.

KAMENIČKI PARK PRINCIP koji planiramo da primenimo prilikom trošenja novca od “pauka” sličan je onom, koji primenjujemo kada naplaćujemo loženje vatre i parkiranje u Kameničkom parku za prvomajske praznike - kaže Nožinić. - Novac, koji smo dobijali na taj način, uplaćivan je na poseban račun, i korišćen samo za uređenje Kameničkog parka.

Problem je, međutim, kako navodi Nožinić, to što je te pare trebalo da se koriste upravo za namenu zbog koje su i naplaćivane, odnosno, za rekonstrukciju oštećenog zelenila, na mestima na kojima su automobili bili nepropisno parkirani, a to se nije dešavalo.

- Pare su uplaćivane u zajedničku kasu, iz koje su se plaćali svi troškovi hortikulturnog uređenja grada - navodi Nožinić. - Samim tim, nije se znalo za šta je, precizno, taj novac trošen, i za koje namene je odlazio. Ja, konkretno, znam za samo jedan slučaj, da je iskorišćen za rekonstrukciju zelenila u delu Ulice Sonje Marinković. Gde je završio ostali novac, nije poznato. Izvesno je, samo, da je potrošen.

Kako bi se ovakve situacije ubuduće izbegle, i kako bi se mogao jasno pratiti tok novca u ovom javnom preduzeću, dodaje Nožinić, novac će biti uplaćivan na poseban račun.

- Izveštaji o utrošku ovog novca, odnosno, o obnovi oštećenog zelenila, biće dostavljani, jednom mesečno, ili tromesečno, Gradskoj upravi za komunalne poslove, kako bi se opravdala sredstva koja dobijamo od “Parking servisa” - kaže Nožinić. - Na taj način će gradske vlasti, ali i sami građani, koji plaćaju ovu kaznu, moći jasno da vide na šta je ovaj novac utrošen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Saša

28.01.2013. 22:55

Мајко мила, каква мућка! Уместо наменски, паре су одлазиле у "заједничку касу", тј. на рачун предузећа које постоји да би се бавило зеленилом. Ови назадњаци и остало друштво су стварно смешни у покушајима да докажу "мућке" тамо где их очигледно нема.

sts

29.01.2013. 14:59

Prosla vlast je izlgeda ojadila gradjane na sve moguce nacine. pa ovo je sramota

Radojkovic

29.01.2013. 15:17

Svakim danom imamo primere kako je poslovalo prethodno rukovodstvo javnih preduzeca kao i prethodna vlada... to je sramota unazadili su drzavu i posto imaju djon a ne obraz sada traze poverenje naroda...

cudlaka

29.01.2013. 15:27

Ma to gde su pare treba pitati ove strucnjake kojima se bivsa vlas hvali, eto za cega su oni strucni.

HOSE

29.01.2013. 15:27

Recicu samo sinhronizovana pljacka gradskih preduzeca, eto to je uradjeno tokom mandata bivse vlasti.

AVATAR

29.01.2013. 15:28

Nista novo, kada je u pitanju bivsa vlast malo, malo pa se sazna da je nekom novcu, transakciji , uplati izgubljen trag i niko ne zna kako. Ali hvala Bogu pa svi znamo ko je to radio-bivsa vlast.

Zoran1

24.04.2013. 23:57

@AVATAR - Problem je sto ce se isto saznati za sadasnje kada ova vlast prode. Celokupan sistem se mora iz temelja promeniti nista ne fukcise kako bi trebalo.

Novosađanin

30.01.2013. 18:38

Iskreno se nadam da će predhodno rukovodstvo JKP Gradsko Zelenilo odgovarati! Ne bi bilo uredu prema nama građanima koji smo opljačkani.