Dvorac u Vlajkovcu čeka renoviranje

J. JOVANOVIĆ

27. 08. 2012. u 20:58

Ni traga ni glasa od investitora koji treba da renovira dvorac. Ogorčeni i u MZ, kao i Franc fon Bisingen, koji je dao saglasnost za obnovu

VRŠAC - Nekadašnjem velelepnom dvorcu grofovske porodice Bisingen u selu Vlajkovac, kod Vršca, preti potpuno urušavanje, jer ga vreme nemilosrdno urušava, a od italijanskog investitora, koji je trebalo da ga renovira, nema ni traga ni glasa. U lokalnoj samoupravi, koja je pre dve godine potpisala ugovor sa firmom “Vega internacional”, rekli su nam da će, ukoliko Italijani i dalje ne budu odgovarali na njihove pozive, pokušati da nađu neki drugi način da ovom zdanju iz 1859. godine vrate sjaj.

Karla Pangracio, vlasnik ove italijanske firme, kao i restorana “Vega 8” u Vršcu, prošlog septembra je najavila da od vlajkovačkog dvorca planira da napravi manji hotel sa osam luksuznih soba, koji će u prizemlju imati restoran sa pogledom na ogroman park, a u potkrovlju veliku salu za svečanosti. Međutim, od silnih ambicija dosad su samo uklonili 27 kamionskih prikolica starog šuta i ostavili dvorac da tone u svojoj starosti.

- Pokušavamo da stupimo u kontakt sa investitorima i razjasnimo da li imaju nameru da sprovedu odredbe ugovora. Ukoliko to ne budu želeli ili mogli, tražićemo raskid ugovora, uz zahtev da izmire zakupninu MZ Vlajkovac, kao i troškove sanacije krova, koji se još više urušio - kaže Jovan Kolar, član OV, zadužen za ruralni razvoj.

Stanje dvorca je alarmantno, a ukoliko se ceo krov brzo ne sanira, teško da će preživeti zimu.

- Beogradska firma, koja je, inače, potpisala ugovor sa “Vega internacionalom”, traži 10.000 evra za sanaciju krova. Pokušaćemo da nađemo ta sredstva u opštinskom budžetu i da do zime rešimo taj gorući problem - dodaje Kolar.

DVORAC - MUZEJ? S OBZIROM na to da je dvorac u Vlajkovcu u izuzetno lošem stanju, teško je pronaći ozbiljnog investitora, koji bi uložio mnogo novca u njegovo renoviranje. Zato je poslednja solucija za njegovo spasavanje da se iskoristi kao muzejski prostor, ali je to izuzetno dug i težak put, u kom bi morala da učestvuje lokalna samouprava, ali i država.

Zabrinutost zbog naglog propadanja dvorca izrazio je i grof Franc fon Bisingen, jedini naslednik dvorca u Vlajkovcu, čijoj je porodici ovo imanje oduzeto posle Drugog svetskog rata. Grof, koji živi u Nemačkoj, pre pet godina podneo je zahtev za povraćaj imovine, ali je dao saglasnost da Italijani renoviraju njegovu dedovinu, bez obzira na ishod restitucije.

- Jako me je bilo uzrujalo kada sam video da je država dopustila da jedno takvo kulturno dobro propada. Zato sam bez pogovora dao saglasnost za ovaj projekat, jer smatram da je važnije da se dvorac spase nego da samo bude vraćen mojoj porodici. Međutim, sada se plašim da za kaštel neće biti spasa - zabrinut je grof fon Bisingen, koji je posetio Vršac, jer ni on nije uspeo da stupi u kontakt sa vlasnicima “Vega internacionala”.

Grof je obećao da će, ukoliko mu se imovina vrati, preuzeti sve obaveze koje opština Vršac sada ima prema tom objektu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Milan

28.08.2012. 03:37

Gospodine grofe, ovde je privreda unistena a vasi zemljaci su iole bitne fabrike pre par godina bombardovali. Ovih dana vrse genocid nad ovo malo preostalog naroda okupiranog na rodjenim vekovnim ognjistima. Ako vas boli stanje dvorca vaseg dede, ne kukajte na krnjavu drzavu Srbiju nego izvolite pa popravljajte i krecite.

ana

28.08.2012. 19:18

U Vojvodini se nekolikon lepih i vrednih zdana naočigled službe zaštite bukvalno raspada. Vreme je da lokalne uprave dobro procene korist od obnove ovih zdanja i da sa projektima i Studijama izvodivosti - pokazateljima koristi koja bi pametnim gazdovanjem pripala upravo njima pomoću novca dobijenog od raznih programa razvoja sigurno bila usmerena na obnovu ovih lepih zdanja. To bi mogli bi biti nukleusi oživljavanja kulturnih aktivnosti i zapošjlavanja u ovim sredinama..

Nikola

23.12.2016. 01:57

Pa sada bas nesto I ne razumem. Jest da je taj objekat neka vrsta dvorca koje bi bilo lepo sacuvati, ali ako je vraceno tom grofu, onda bi koliko ja razumem, sada njegova duznost I obaveza da to popravi. ( mada kad mu je oduzeto nije bilo u takvom stanju). E sad, da li on moze da trazi da mu drzava nadoknadi stetu za neodrzavanje objekta to je pitanje - to bi bilo nekako logicno