Niš: Vinik osta pusto brdo

M. RISTOVIĆ

28. 03. 2012. u 20:27

Po svemu sudeći, odustalo se od izgradnje ambiciozno zamišljenog kompleksa posvećenog caru Konstantinu. Imovinsko-pravni problemi u senci slabog odziva preduzetnika i ostalih donatora

NIŠ - Izgradnja ambiciozno zamišljenog kompleksa, posvećenog caru Konstantinu, sa impozantnim krstom na obližnjem brdu Vinik, po svemu sudeći, neće ni početi, iako je bilo planirano da bude završen do 2013, kada se u gradu obeležava 17. vekova od donošenja Milanskog edikta.

Uprkos činjenici da su potpisani mnogi dokumenti o ovom projektu, utisak je da se u njegovu realizaciju krenulo neozbiljno, pa svi učesnici sada obavezu izgradnje prebacuju na drugoga. Podsetimo, još pre tri godine - na inicijativu lokalnog biznismena Dragana Miloševića - doneta je Deklaracija o narodnom jedinstvu, čiji su se potpisnici: ugledni privrednici, crkveni velikodostojnici, lokalni političari, te zvaničnici Vojske i policije obavezali da će pomoći izgradnju ovog hrišćanskog obeležja. Godinu dana kasnije, Grad je Srpskoj pravoslavnoj crkvi ustupio šest hektara zemljišta za ovu namenu...

Međutim, prošlog leta, srpski patrijarh Irinej javno je ukazao da izgradnji monumentalnog zdanja treba prići znatno odgovornije, na šta su predstavnici Niša odgovorili kako je njihova jedina obaveza bila da izgrade prilazni put do Vinika. Precizirali su i da će to ispuniti - ali tek kada budu dobili dokaz o ozbiljnoj nameri da će se nešto uopšte graditi!

SKROMNO U INFORMACIJI za javnost, po okončanju poslednjeg susreta gradonačelnika Miloša Simonovića i vladike niškog Jovana, saopšteno je da zajedničke aktivnosti na pripremi proslave 1.700 godina Milanskog edikta, 2013, predviđaju skromnu i realnu proslavu. Izgradnja kompleksa na Viniku nije ni pomenuta u saopštenju posle sastanka.

- Prilazna saobraćajnica do brda nije izrađena jer nisu rešeni pravno-imovinski odnosi sa vlasnicima zemljišta - objašnjava Dragan Milošević, jedan od inicijatora izgradnje kompleksa, uveravajući da je „Elektrodistibucija“ izdvojila sredstva za izgradnju trafostanice i rasvetu, a da će izgradnju puta pomoći NIP.

Novosti“, međutim, saznaju da problemi oko puta nisu jedini razlog zbog kojeg će na Viniku ostati samo pusta poljana. Naime, iako se naveliko najavljivalo da će veliki novac za izgradnju kompleska biti obezbeđen od preduzetnika, odziv je bio veoma slab, pa je nejasno ko bi još investirao ne mala sredstva u izgradnju kompleksa.

Podsetimo, bilo je planirano da krst na Viniku - visok 82, sa rasponom od 40 metara - bude vidljiv iz svih delova grada. Čitav kompleks, posvećen Konstantinu Velikom, rođenom Nišliji, trebalo je da se prostire na 13 hektara, sa čak tri nivoa. Na prvom je bila planirana pristupna saobraćajnica sa parkingom, na drugom hotel sa 70 ležajeva, te medija centar, restoran i suvenirnica, dok su na trećem trebalo da se glavni sadržaji - krst i amfiteatar.

U centralnom delu bilo je zamišljeno da se izgradi Muzej cara Konstantina, a iznad njega kružni plato - sa Hristovim monogramom - iz kojeg se uzdiže krst sa vidikovcem..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miro Markovic

08.04.2012. 04:39

Idejno resenje je bilo vise romanticno nego realno, jer iza svih projekata mora da stoji pouzdano i veliko novacano ulaganje. Srpska pravoslavna crkva nema taj novac a jos manje drzava Srbija. To su cinjenice i sa njima se moramo da pomirimo i ostavimo projekat narednim generacijama. Ova generacija ce biti srecna ako uspesno zavrsi Spomen hram Svetoga Save na Vracaru u Beogradu. To je zaista monumentalno delo i svi se time ponosimo.

Zocky

14.05.2012. 00:00

@Miro Markovic - A da je trebalo to u Beogradu napraviti,bilo i novca i volje! No,Milanski edikt moze u Nisu samo da se slavi,tu se Konstantin rodio i ziveo.Peh. E,Srbijo jadna li si sa Beogradom.