ИЗВРШНИ комитет Светске антидопинг агенције (ВАДА), одлучио је у понедељак на састанку у Лозани да поново казни Русију, па њени спортисти неће моћи да учествују четири наредне године на Олимпијским играма и светским првенствима. Истовремено, они руски спортисти који нису користили недозвољена допинг средства моћи ће да се такмиче, али не под руском, него под неутралном заставом. Осим тога, Русија неће моћи да буде домаћин светских првенстава, између осталих, у одбојци 2022. и у хокеју на леду 2023.


Сарадници и руководиоци Олимпијског и Параолимпијског комитета Русије неће моћи да посећују наредне четири године светска такмичења. Кажњена је и Руска антидопинг агенција и неће моћи да обавља контролу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ни Путин не може на Олимпијске игре у Токио


До новог скандала је дошло због тога што је ВАДА установила да је било превара са базом података од 2012. до 2015. године. У ВАДА су тврдили да она није била потпуна, а ни аутентична. Из базе података московске лабораторије је нестало на стотине података, а неки фајлови су били промењени. За манипулацију подацима Извршни комитет ВАДА је оптужио руске власти.


Ипак, Русија ће моћи да буде домаћин дела Европског првенства 2020. у фудбалу, јер, како каже председник ВАДА Крејг Риди, оно није велико међународно такмичење.


Због мућкања са допингом, руски спортисти нису могли да учествују на Зимским олимпијским играма 2018, а пријаве руских "чистих" спортиста су се разматрале индивидуално.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Грбић љут због суспендовања Русије: То су двоструки аршини, поуздано се зна да Американци не иду на допинг контролу!


Линда Хелеланд, потпредседница Светске антидопинг агенције, залагала се да се Русима потпуно забрани наступ на ОИ, како би их присилили да схвате да морају да доведу у ред своју антидопинг службу и да им спортисти не узимају недозвољена средства. У ВАДА тврде да знају презимена свих сумњивих руских спортиста.

Русија намерава да се у наредних десет дана жали на одлуку ВАДА Спортском арбиртажном суду КАС.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Помогао је Русији у допингу, а онда пребегао у САД и променио лични опис: Ово је Родченков, човек који је одао све тајне руских спортиста (ВИДЕО)


У Москви су знали већ прошле недеље да ВАДА намерава да казни Русију, па су новинари замолили премијера Дмитрија Медведева да прокоментарише нови скандал.


- Све то личи на бескрајни антируски серијал. Ми морамо и даље да се боримо против допинга и у томе нисмо безгрешни. Али, нису само наши спортисти узимали допинг. Шта је са другима, јесу ли они безгрешни - запитао је премијер Дмитриј Медведев, који као и многи други у Русији сматрају да је допинг афера везана и са садашњом политичком ситуацијом у свету.


И СЕЛЕКЦИЈЕ ИСКЉУЧИВО БЕЗ ГРБА, ЗАСТАВЕ И ХИМНЕ

УКОЛИКО рукометашице Русије у Кумамату постану првакиње света, оне ће аутоматски изборити и Олимпијске игре. Међутим, у Токију неће моћи да се такмиче под својом заставом, већ као неутрална селекције. ВАДА је, иначе, саопштила да уколико се фудбалска репрезентација квалификује за СП у Катару 2022, неће моћи да наступи под својим обележјима.

- Ако се квалификује, тим који представља Русију неће можи да учествује, али пошто већ постоји механизам који је успостављен, Русија може да се пријави за учешће на неутралној основи - каже председник Комисије за жалбе ВАДА Џонатан Тејлор.