JEDNA od najboljih odbojkašica sveta i velika srpska uzdanica Milena Rašić napravila je prošlog leta reprezentativnu pauzu, da bi u pohod na jedino zlato koje joj nedostaje u bogatoj kolekciji krenula puna elana i snage. Virus korona joj je, baš kao i svima, poremetio planove. Ipak, njen takmičarski duh neće dozvoliti da se bilo šta u glavi promeni zbog odlaganja Olimpijskih igara za 2021. godinu.

- Nadam se da ćemo i godinu dana kasnije ostati favoriti - prokomentarisala je Milena činjenicu da su odbojkašice, aktuelne svetske i evropske šampionke, mnogi s razlogom već "videli" na glavnoj poziciji pobedničkog postolja. - Bila sam tužna kad sam čula vest, ali tako je najbolje za sve nas. To takmičenje jeste san svih sportista, ali sada je zdravlje najbitnije.

PROČITAJTE JOŠ: Poznat termin održavanja Olimpijskih igara naredne godine?
PUSTE ULICE VELIKOG GRADAGRAD poznat po uvek punim ulicama potpuno je utihnuo.
- Čudno je jer smo navikli da je Istanbul uvek pun ljudi, a sada je pust. Ne izlazim napolje sem do prodavnice. Vesti uglavnom pratim na srpskim programima, ali naravno pogledam i kakvo je stanje u Turskoj. Veliki je broj zaraženih...
Rašićeva je trenutno u Istanbulu, gde već šestu sezonu zaredom nosi dres moćnog Vakifa.

- Život nam je drugačiji ovih dana od uobičajenog. Navikli smo na ritam od dva treninga dnevno, a sad smo po ceo dan u kući. Jedina sreća je to što se napokon budimo bez alarma - nasmejala se Milena. - Šalju nam svakog dana iz kluba program treninga, tako da to radim. Nedostaje, naravno, rad sa loptom i u sali, ali snalazimo se i ovako. A slobodan deo dana provodim uz priču, ili na telefonu sa porodicom, tu su zanimacije kao što je slagalica, gledanje filmova ili serija. Ima na TV nekih repriza utakmica... Kad se sve sabere, držimo se parole "Ostani kod kuće".

Do prekida svih takmičenja, Vakifbanka je uspešno koračala ka trofejima...

- U regularnom delu domaćeg prvenstva smo bile prve, tako da ako se ne nastavi, bićemo prvaci. Mada, više bih volela da odigramo plej--of i dođemo na taj način do titule. U Ligi šampiona smo prošle u polufinale, i to kad je već ova priča o koroni uzela maha, pa nekako nismo ni imale osećaj da smo pobedile. Sledećeg protivnika ne znamo, jer neka četvrtfinala nisu uspela da se odigraju. Ništa se ne zna zasad kakav će biti nastavak i sve je pod znakom pitanja.

Od ove sezone srpskom srednjem blokeru društvo u timu pravi i Maja Ognjenović.

- Znači mi mnogo, jer je za mene ona jedan od najboljih dizača na svetu. Znamo se 11 godina iz reprezentacije i funkcionišemo veoma dobro. Često je dovoljno samo da se pogledamo i već znamo šta mislimo.

PROČITAJTE JOŠ: Pomeranje OI ne odgovara svim vrhunskim sportistima: Veteranima teže zbog odlaganja

Milena je sredinom sezone, u januaru mesecu, za svaki poen iz bloka davala određenu svotu novca za pomoć koalama zbog požara u Australiji. Takvi humani potezi dolaze do izražaja i sada na celoj planeti.

- Solidarnost je u ovakvim teškim trenucima i te kako bitna. Moramo svi da se ujedinimo i ako to uspemo - svet će biti mnogo lepše mesto za život - zaključila je Milena.

ŽAL ZBOG PAUZE
NIJE bila tokom 2019. u nacionalnom timu na terenu, ali se trudila da bude često na tribinama.
- Prijalo mi je to što sam provela vreme sa porodicom i prijateljima, to mi najviše nedostaje kad smo stalno u žestokom ritmu. Ali bila sam uključena u reprezentativne aktivnosti, dala sam sve od sebe da budem uz njih, makar kao navijač. Moram da priznam da sam malo i zažalila, jer kad ne igraš tokom leta, onda je baš teže da se na početku klupske sezone vratiš u formu.