KOPLjE Adriane Vilagoš, šesnaestogodišnjakinje iz Malog Iđoša, još jednom je preletelo svetski rekord. I to ne za centimetar ili dva, koliko je u atletici često sudbonosno, nego za čak 2,86 metra.

Na Zimskom kupu u bacanjima u Sremskoj Mitrovici, hitac koplja, teškog 500 grama, najvećeg atletskog talenta koga u ovom trenutku ima naša zemlja, dosegnuo je dužinu od 68,76 metara. Rezultat u koji niko od prisutnih nije mogao da poveruje.

- Verujte, ni sada, nedelju dana posle takmičenja, mi ne možemo da poverujemo kakvo bacanje je imala - u dahu za naš list priča Đerđi Vilagoš, majka i trener mlade atletičarke. - Prvo bacanje joj je bilo oko 58 metara, a kada je drugi put bacila, videli smo da je znatno duže. Međutim, sa mikrofona smo čuli samo osam i ništa nam nije bilo jasno. Tek kada smo videli tablu sa rezultatom ostali smo bez reči.

BACALA I DISK ZBOG EKIPE NA takmičenju u Sremskoj Mitrovici, da bi donela bodove, ona je za svoju ekipu bacala i disk. Iako do sada to nije radila, osvojila je peto mesto, a SAK iz Sente je ekipno bio drugi.

Pre odlaska na takmičenje, prvo u konkurenciji mlađih juniorki, Adriana, inače članica SAK iz Sente, želela je da premaši dužinu od 65,90 m, koliko je iznosio prethodni svetski rekord.

- U sjajnoj je formi i priželjkivali smo bar 66 metara. Znala sam da to može, ali ona je još jednom pokazala koliki je zaista njen kapacitet i bacila dužinu koju niko nije mogao ni da očekuje - dalje priča majka. - Tehnički je to bilo veoma dobro bacanje, uprkos podlozi, koja je, zbog uporne kiše, bila izuzetno klizava.

Iako je presrećna zbog uspeha, Adriana ne spava na lovorikama. Svakodnevno trenira u rodnom Malom Iđošu, kako na fudbalskom terenu, tako i u zatvorenom, u fiskulturnoj sali OŠ "Adi Endre".

- Ona trenira vredno i posvećeno kao da ništa nije bilo, i na svakom treningu daje svoj maksimum - ponosno ističe Đerđi. - Čekamo da nam urede zaletište na terenu i zato sada treniramo uglavnom u fiskulturnoj sali, koju su nam ustupili na korišćenje i kada škole ne radi. Na tome smo veoma zahvalni, jer možemo da treniramo i vikendom i tokom raspusta. Pred nama su brojna takmičenja i mitinzi, u aprilu počinjemo pripreme, ali ćemo zbog situacije sa virusom videti na koja ćemo takmičenja moći da idemo. Voleli bismo da u julu odemo na Evropsko prvenstvo u Italiju, ali i to je sada pod znakom pitanja.

Kako smo ranije pisali, Adriana već više od devet godina trenira rukomet u RK Jadran iz Feketića, a u svet atletike zakoračila je pre šest godina, sasvim slučajno, na jednom školskom takmičenju, gde se oprobala u bacanju vorteksa. Kada je videla koliki je talenat, pod budnim okom majke, Adriana je počela intenzivnije da trenira i počeli su da se nižu sjajni rezultati. Jedan po jedan padali su državni rekordi.

Kada je počinjala umesto koplja vežbala je s metlom, dok od mesne zajednice Mali Iđoš nije dobila koplje. Tada je vežbala u svom dvorištu na prostoru dužine oko 30 metara. Ali vrlo brzo, već posle mesec dana treninga, ono je često preletalo u dvorište policijske stanice.

- Sada je nemoguće da to radi, odletelo bi u Krivaju - šaleći se kaže ponosna majka, koja je zbog talenta svog deteta završila za atletskog trenera. - Drago mi je što vidim kako ne odustaje, kako uživa u svakom treningu, a pored uspeha na terenu, ona pohađa Gimnaziju "Dositej Obradović" i u dnevniku ima sve same petice. U svemu što radi ona teži najboljem. Raduje me što je takva.

ADRIANINI REKORDI

PIONIRKE (14 godina) 59,69 (Osijek) 21. april 2018.

PIONIRKE (15 godina) 64,73 (Split) 27. april 2019.

MLAĐE JUNIORKE (16 godina) 68,76 (S. Mitrovica) 7. mart 2020.

MLAĐE JUNIORKE (17 godina) 68,76 (S. Mitrovica) 7. mart 2020.