PERUNIČIĆ O PLASMANU NA EP: Ponosan na neke nove klince

S.Bajić

ponedeljak, 17. 06. 2019. u 22:11

ПЕРУНИЧИЋ О ПЛАСМАНУ НА ЕП: Поносан на неке нове клинце

Srpski rukometaši pred meč sa Švajcarcima Foto Tanjug

Momci beskrajno vole Srbiju i s ponosom igraju za grb i puno mi je srce, kaže selektor rukometaša Nenad Peruničić

"OTPISANI" su ispisali nove stranice srpskog rukometa. Plasmanom na Evropski šampionat, koji će biti održan narednog januara u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, izabranici Nenada Peruničića su, kako je selektor ocenio, napravili uspeh. U nedelju uveče, u odlučujućem duelu uz sjajnu podršku publike i besprekornu organizaciju "Spensa", "orlovi" su nadigrali Švajcarsku (32:31) i overili vizu.

- To je njihova zasluga, tih sjajnih momaka - kaže selektor Peruničić. - Ogroman uspeh je kada se osvoji medalja, a plasman na EP, s obzirom na to šta nam se sve izdešavalo, od osporavanja i činjenice da nikad nismo bili kompletni, je uspeh. Težak put smo prešli, mnogo negativnog upućeno je momcima koji bi tek trebalo da jure trofeje. Imali smo sjajnu generaciju, a sada dolaze neki novi klinci i potrebno im je vreme. Nosili su veliki teret i samo zlonamerni to ne vide.

Selektor je u više navrata u prvi plan isticao da je ponosan na igrače i timski duh koji neguju.

ŠEST EKIPA BIVŠE SFRJ NA EP KURIOZITET je da će svih šest republika iz bivše SFRJ igrati na EP u rukometu! Kao pobednice grupa: Hrvatska, Slovenija i Severna Makedonija, Crna Gora kao druga, a kao dve od četiri najbolje treće: Srbija i BiH.

- Oni beskrajno vole Srbiju, s ponosom igraju za grb i puno mi je srce zbog njih. Tek smo završili ovaj deo, pred nama je vreme za analize i razgovore, a svako ima svoju važnu ulogu u reprezentaciji.

Kada govori o eventualnim promenama, Peruničić naglašava da svaki tim traži nadogradnju, kako on doživljava, u vidu još mlađih igrača.

- Od prvog okupljanja pravimo sistem jedinstva. Kult reprezentacije se stvara od najmlađih i mnogo posla na tom polju smo uradili, jer vodimo računa o svim stvarima. Juniori su na širem spisku A selekcije i mnogo je važno što su se u Novom Sadu okupile sve selekcije, što se nije desilo dugi niz godina.

Činjenicu da su se na EP plasirale sve zemlje bivše Jugoslavije, Peruničić komentariše kao talentovano područje za rukomet.

- Uvek je tako i bilo, još od stare Jugoslavije. Mi imamo potencijal i samo još više talenata da imamo, da bude masovnije. Jer, klinci vole uspeh, nešto vidljivo - zaključio je Peruničić.

ŽREB 28. JUNA U BEČU

POZNATI su svi učesnici EP 2020 (9-26. januar). To su tri domaćina: Švedska, Austrija i Norveška, kao i Španija, šampion EP 2018. Kao prvi i drugi u kvalifikacijama: Nemačka, Poljska, Hrvatska, Švajcarska, Severna Makedonija, Island, Slovenija, Letonija, Češka, Belorusija, Francuska, Portugal, Mađarska, Rusija, Danska i Crna Gora, i kao najbolji treći: Srbija, BiH, Holandija i Ukrajina.

Žreb grupa na EP biće 28. juna u Beču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije