SEBASTIJAN Sabo je od danas i zvanično član mađarske plivačke reprezentacije. Svetska federacija (FINA) dozvolila je "leptiru" iz Sente da promeni sportsko državljanstvo, tako da će moći da konkuriše za sastav svoje nove selekcije za SP u južnokorejskom Gvangdžuu od 15. do 28. jula. Vest o angažovanju našeg nekadašnjeg reprezentativca saopštio je i PS Mađarske.


Osvajač bronzane medalje na 50 m leptir u malim bazenima na EP 2017. u Kopenhagenu je papire dobio ekspresno, za samo tri nedelje. Sabo (23) je krajem marta u Debrecinu na 100 m leptir (51.14) ispunio A normu za OI u Tokiju 2020, a na duplo kraćoj deonici ima trenutno četvrto vreme na svetu - 22,99. Početkom maja obavestio je PSS da želi da pliva za Mađarsku.


PROČITAJTE JOŠ: DO SVETSKE ELITE IZ TROŠNOG BAZENA: Sabo na impresivan način obezbedio učešće na OI


- Odličan odnos između FINA i Mađarskog saveza pomogao je da Sabo brzo dobije dozvolu da nastupa za nas - naglasio je za sajt musz.hu predsednik PS Mađarske Šandor Vladar.


PROČITAJTE JOŠ: Sabo izborio olimpijsku normu za Srbiju, pa podneo zahtev da se takmiči pod zastavom Mađarske!


FINA je obavestila i PS Srbije, koji nije mogao da spreči prelazak Saba u Mađarsku. Iz PSS su mogli samo da potvrde da Sebastijan nije plivao za reprezentaciju Srbije od 2017.


- U ovom trenutku znamo da može da nastupa za Mađarsku na takmičenjima koja su u ingerenciji Svetske federacije - podvukla je direktorka PSS Milena Nešković.


SREĆAN SAM

NAŠ nekadašnji reprezentativac je za sajt PS Mađarske rekao:

- Znam da je ovo osetljivo pitanje, ali mislim da sam doneo dobru odluku. Srećan sam.